Hirvenmetsästyksen ensimmäinen jakso päättyi - kaatotilastossa erottuvat Inari, Sodankylä sekä Posion ja Ranuan hirvitalousalue

Inarissa mennään reilusti jäljessä, etelämpänä selvästi edellä viimevuotisia kaatomääriä.

Hirviä on ensimmäisellä metsätysjaksolla saatu koko Lapin tasolla kaadettua samaan tahtiin kuin viime vuonna. Kuva: Mika Moksu / Yle

Inarissa on saatu nurin ensimmäisellä hirvenmetsästysjaksolla vasta 258 hirveä. Se on 77 hirveä vähemmän kuin viime vuonna, vaikka jahtipäivä on enemmän.

Kaatolupia Inariin myönnettiin 1796, kun viime vuonna niitä oli 47 vähemmän. Viime syksyn kaatoprosentti jäi alhaiseksi 42,5 prosenttiin.

Myös Enontekiöllä ja Utsjoella ollaan selkeästi jäljessä viime vuodesta. Luvut eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, koska siellä jahtipäiviä oli ensimmäisellä jaksolla huomattavasti vähemmän kuin vuonna 2019.

Sodankylässä sen sijaan ollaan huimasti edellä viime vuotta. Hirviä on kaadettu peräti 40 prosenttia enemmän kuin ensimmäisellä metsästysjaksolla vuosi sitten.

Posion ja Ranuan hirvitalousalueella ollaan sielläkin plussan puolella 38 prosenttia.

Meri-Lapissa hirviporukat ovat lähteneet hirvijahtiin toistaiseksi varsin vaisusti. Jahdin aloitusta on lykätty muun muassa lämpimän sään vuoksi. Jahtipäiviä on kertynyt saman verran kuin vuosi sitten.

Koko Lapissa yhteenlaskettuna ollaan hirvenkaadoissa Luonnonvarakeskuksen tilaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) lähellä viime vuoden lukemia. Hirviä on kaadettu kaikkiaan nyt 2879, kun viime vuonna ensimmäisen jakson jälkeen kaatoja oli 2737.

Hirvenmetsästyksen ensimmäinen jakso päättyi sunnuntaina ja edessä on kolmen viikon rauhoitus hirvien kiiman ajaksi. Jahti jatkuu lokakuun kymmenes päivä.

Lue myös: