1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipuntarkastajia syytettiin somessa rasismista, koska he laittoivat nuoren miehen rautoihin – poliisi ei epäile rikosta

Helsingin poliisin esiselvityksen mukaan nuorta miestä kohtaan ei käytetty voimaa rasistisista syistä.

rikokset
HSL:n sovellus puhelimen näytöllä.
HSL:n tilanteesta laatiman raportin mukaan matkaliputon henkilö oli käyttäytynyt uhkaavasti tarkastajaa kohtaan. Kuvituskuva.Alexander Uggla / Yle

HSL:n lipuntarkastajia ja heitä auttaneita järjestyksenvalvojia ei ole syytä epäillä rikoksesta heinäkuussa sosiaalista mediaa kuohuttaneessa voimankäyttötapauksessa, toteaa Helsingin poliisi esiselvityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Tilanne oli laajasti esillä julkisuudessa, koska sivullinen oli kuvannut tapahtumista sosiaalisessa mediassa levinneen videon. Pojan epäiltiin joutuneen voimankäytön kohteeksi ihonvärinsä vuoksi.

Voimankäyttötilanne tapahtui lauantai-iltana 4. heinäkuuta Helsingin Rautatientorin metroaseman laiturilla. HSL:n tapahtumista laatiman raportin mukaan matkaliputon henkilö oli käyttäytynyt uhkaavasti tarkastajaa kohtaan, kieltäytynyt täyttämästä henkilötietolomaketta ja yrittänyt poistua paikalta.

Lopulta järjestyksenvalvojat laittoivat miehen käsirautoihin ja pyysivät poliisit paikalle. Asiasta tehtiin Helsingin poliisille tutkintapyyntö, jossa poliisia pyydettiin selvittämään pahoinpitelyä tai muuta rikosta. Poliisia pyydettiin selvittämään myös mahdollisia rasistisia motiiveja tapauksen taustalla.

Helsingin poliisi hankki esiselvityksessä lausunnot lipuntarkastajilta ja järjestyksenvalvojilta. Poliisi myös tutustui asiasta saatavilla oleviin valvontakameratallenteisiin.

Selvityksen perusteella lipuntarkastajien ja järjestyksenvalvojien menettely ei ollut oikeudetonta, ylimitoitettua tai perustunut rasistiseen vaikuttimeen.

Lipuntarkastajilla ja järjestyksenvalvojilla on lakiin perustuva oikeus voimakeinojen käyttämiseen tietyin edellytyksin. Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä, etteikö näitä edellytyksiä olisi tässä tilanteessa ollut.

Lisää aiheesta:

Nuori päätyi rautoihin lipuntarkastuksen yhteydessä ja some repesi rasismisyytöksiin – HSL aikoo järjestää yhdenvertaisuuskoulutusta tarkastajille

Lue seuraavaksi