1. yle.fi
  2. Uutiset

Kypros estää EU:ssa sovun pakotteista Valko-Venäjää vastaan

EU:n ulkoministerit eivät päässeet sopuun, ja ratkaisu pakotteista siirtyy loppuviikon huippukokoukselle.

Ulkomaat
Kadulla kulkee suuri määrä mellakkapoliiseja eri suuntiin. Kaksi ryhmää poliiseista raahaa kahta mielenosoittajaa kohti maastonvihreitä kuorma-autoja.
Valko-Venäjällä protestit ovat jatkuneet jo puolitoista kuukautta 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien jälkeen.Stringer / EPA

EU-maiden ulkoministerit eivät saavuttaneet maanantaina kokouksessaan sopua Valko-Venäjää koskevasta pakotelistasta. EU-maat sopivat Valko-Venäjän vastaisista pakotteista jo elokuussa, mutta varsinaisesta pakotelistasta ei ole päästy yhteisymmärrykseen.

Syy on Kypros. Ulkopoliittiset päätökset vaativat yksimielisyyden, ja Kypros haastaa EU:ta ottamaan vahvemman kannan Turkkia vastaan itäisellä välimerellä nousseen porauskiistan takia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi kokouksen jälkeen Brysselissä, että kokous oli aikamoinen pettymys.

– Elokuussa sanktiolistalla oli parikymmentä nimeä ja nyt se on kasvanut noin 40:een, mutta eräs itäinen Välimeren maa estää yksinään päätöksenteon, sanoo Haavisto.

– Suomen kanta on se, että tästä voitaisi tehdä määräenemmistöpäätös, mutta siitäkään ei ole yhteistä näkemystä, hän lisäsi.

Kypros on yhdistänyt pakotepäätöksen EU:n apuun Turkkia vastaan. Kypros ja Kreikka ovat kriisitilanteessa Välimerellä Turkin tekemien koeporausten takia. Ennen kokousta kerrottiin, että Kypros haluaa myös ratkaisun pakotteista Turkkia vastaan.

Kyproksen ulkoministeri Nikos Christodoulides sanoi, että Kypros tukee Valko-Venäjän vastaisia pakotteita, mutta EU:n on oltava johdonmukainen pakotepolitiikassaan.

Lukašenka ei listalla

EU:n ulkoministerit tapasivat aamulla valkovenäläisen oppositiojohtajan Svetlana Tsihanouskajan, joka on asunut viime ajat Liettuassa. Tsihanouskajan viesti EU-ministereille oli opposition yhdistetty viesti.

Tsihanouskaja kertoi uusista pidätyksistä, väkivallasta, hallinnon haluttomuudesta keskustella ja pyysi apua sekä pidätetyille että vapaalle sanalle.

Tsihanouskajan ajatus oli avata keskusteluyhteys ETYJ:n tai YK:n kautta.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ voisi auttaa neuvotteluissa hallituksen ja opposition välillä, mutta sellaista pyyntöä ei ole Valko-Venäjältä tullut. Haaviston ja EU:n mielestä maassa pitäisi järjestää uudet vaalit.

Seuraava mahdollisuus päättää Valko-Venäjän pakotteista on torstain ja perjantain EU-huippukokouksessa, mutta Haavisto ei ole luottavainen.

Pakotelista ei edelleenkään pidä sisällään esimerkiksi maan presidenttinä toimivaa Aljaksandr Lukašenkan nimeä, vaikka EU ei tunnusta presidentinvaalin tulosta. Ulkoministeri Haaviston mukaan korkein poliittinen johtaja listalla on ehkä sisäministeri.

Myös Turkin, Kreikan ja Kyproksen kiista kaasunetsinnästä ja talousvyöhykerajoista nousee esille huippukokouksessa.

Lähteet: STT, Reuters

Lue seuraavaksi