Trumpin nimen mainitseminen on Joe Bidenille vaaliase Twitterissä: "Hän on huonoin mahdollinen henkilö johtamaan meitä"

Biden tviittaa Trumpille usein öisin. Trump iskee takaisin kutsumalla Bidenia hitaaksi, uniseksi ja piileskeleväksi.

Kuva: Eetu Pietarinen / Yle

"Donald Trump on huonoin mahdollinen henkilö johtamaan meidät tämän ajan läpi", tviittasi Joe Biden presidentti Trumpista 8. kesäkuuta.

Kun kyse on Yhdysvaltain presidentistä, kovassa Twitter-kielenkäytössä ei ole mitään poikkeuksellista.

Yllättävää on, että Biden arvostelee Trumpia Twitterissä paljon useammin kuin Trump Bidenia. Biden on koko vuoden lyönyt Trumpia Twitterissä lähes päivittäin. Trump taas mainitsee Bidenin vain satunnaisesti.

Trump ja Biden tapaavat tänään toisensa ensi kertaa kasvokkain presidentinvaalidebatissa.

Tässä jutussa käydään läpi sitä, miten ehdokkaat ovat mitelleet Twitterissä aikaisemmin tänä vuonna. Keräsimme ja analysoimme molempien ehdokkaiden tviitit tämän vuoden alusta alkaen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yksi tviitti ylitse muiden

Sekä Trumpin että Bidenin vuoden suosituin tviitti on ytimekäs päälause.

Tällä (siirryt toiseen palveluun) Trump sai yli 800 000 tykkäystä. Vasemmistolaisen, antifasistisen liikkeen tuomitseva ilmoitus on myös Trumpin vuoden levinnein tviitti.

Joe Biden voittaa kuitenkin tämän erän. Hänen suosituimmalla tviitillään (siirryt toiseen palveluun) on yli 1,6 miljoonaa tykkäystä. Siis tuplaten enemmän kuin Trumpilla.

Kyse oli kuitenkin vain yhdestä piikistä. Trumpin tviitit saavat keskimäärin huomattavasti enemmän tykkäyksiä kuin Bidenin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaksi erilaista rytmiä

Kumman uskoisit olevan keskipäivän tviittaaja ja kumman lähettävän viestejä vastustajastaan keskellä yötä?

Väärin. Intohimoisena tviittaajana tunnetun Trumpin sijaan nimenomaan Biden haastaa vastaehdokastaan öisin, useimmin kello 23–01.

Trump tai hänen avustajansa puolestaan lähettävät omat Bidenia tylyttävät tviiittinsä keskipäivällä kello 11–14.

Biden on puolestaan usein poissa Twitteristä juuri keskipäivällä. Hän tai hänen avustajansa tykkäävät roikkua somessa myöhään illalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Trumpin tililtä on tänä vuonna tviitattu vuorokauden kaikkina muina tunteina paitsi aamulla kello 8-9 välillä. Biden ei jää paljon huonommaksi.

Hänen tilinsä on ollut kokonaan poissa Twitteristä ainoastaan aamuseitsemän ja kymmenen välillä.

Trumpin suosituimmissa tviiteissä ei mainita Bidenia

Twitter-seuraajat odottavat istuvalta presidentiltä ja tämän haastajalta eri asioita.

Bidenin kymmenen tykätyimmän tviitin joukossa on neljä, joissa viitataan istuvaan presidenttiin suoraan. Tämä (siirryt toiseen palveluun)on niistä suosituin.

Trumpin kymmenen suosituimman tviitin joukossa ei ole yhtäkään, joissa Biden mainittaisiin edes epäsuorasti. Suosituin Joe Bidenin nimeltä mainitseva tviitti (siirryt toiseen palveluun) on vasta 113. tykätyin.

Trumpin suosituimmissa tviiteissään sanotaan esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun) "Yhdysvallat käyttää kaksi biljoonaa dollaria sotilaalliseen varautumiseen. Me olemme selvästi parhaita maailmassa" tai "Jos voit protestoida (siirryt toiseen palveluun) paikan päällä, voit äänestää paikan päällä". Mutta niissä myös toivotetaan hyviä juhlapyhiä tai onnitellaan (siirryt toiseen palveluun) ensimmäistä naista syntymäpäivänä.

Tviittaavatko presidenttiehdokkaat itse?

Bidenin tilin suosituimmat, Trumpia arvostelevat tviitit on lähetetty verkkopalvelu Tweetdeckin kautta. Sitä käytetään usein silloin, kun useampi ihminen tviittaa samalta tililtä.

On siis luultavaa, että Bidenin tililtä tviittaavat myös avustajat. Tviitteihin ei merkata, onko lähettäjä Biden itse vai joku muu.

Tweetdeckista on peräisin esimerkiksi tämä. (siirryt toiseen palveluun)

Toisin kuin Bidenin, Trumpin tviitit ovat peräisin kännykästä.

Kännykän käyttö näyttää henkilökohtaisemmalta kuin Tweetdeckin. Mutta on tiedossa (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin tililtä tviittaa presidentin lisäksi sosiaalisen median strategi Dan Scavino. Tilille on ainakin ollut pääsy myös lehdistösihteereillä.

Kännykällä on lähetetty myös Bidenia arvostelevat tviitit (siirryt toiseen palveluun).

Kuva: Twitter

Unelias Joe ja päihitettävä Donald

Jos Trump mainitsee Joe Bidenin, hän käyttää usein pilkkaavaa lisänimeä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Trump on kutsunut Joe Bidenia senaattori Bideniksi tänä vuonna ainoastaan kerran. Pilkkanimiä taas on käytetty noin puolessa Bidenia koskevista tviiteistä.

Biden puhuttelee Trumpia presidentiksi tai jättää tittelit pois. Viesti ei silti jää epäselväksi: hän muistuttaa kannattajiaan, että tärkeintä on Trumpin voittaminen vaaleissa. Hän käyttää ennen Trumpin nimeä useimmiten tällaisia sanoja.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Trumpin Twitter-strategia on paljolti samanlainen kuin vuonna 2016. Hän ei kaihda keinoja (siirryt toiseen palveluun) saadakseen vastustajansa näyttämään heikolta, tyhmältä tai jopa vaaralliselta.

Trump puhuu paljon radikaalivasemmiston uhasta ja haastaa Bidenia esimerkiksi Kiinaan liittyvissä kysymyksissä. Hän tuo mielellään esiin myös Barack Obaman epäonnistumisia kaudella, jolloin Biden toimi varapresidenttinä.

Trump pitää esillä myös Bidenin poikaan Hunter Bideniin liittyvää korruptioväitettä (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Biden haastaa tviiteissään Trumpia erityisesti koronatilanteen hoidossa ja terveydenhuollossa. Lisäksi hän pyrkii esiintymään empaattisena, mikä on ainakin kerran välittynyt presidentille asti. Tämän tviitin (siirryt toiseen palveluun)Biden on poikkeuksellisesti lähettänyt kännykästä.

Trumpia on arvosteltu empatian puutteesta erityisesti koronatilanteessa, ja Biden pyrkii erottautumaan vastapeluristaan puhumalla amerikkalaisista sairastuneista tai työttömistä huomioivaan sävyyn.

Tviittipiikki on harvoin sattumaa

Trump mainitsee Bidenin Twitteristä usein silloin, kun päivän uutiset ovat hänelle epäsuotuisia. Trump kävi tviiteissään rajusti Bidenin kimppuun esimerkiksi kesäkuun alussa. Samaan aikaan sanomalehti The New York Times paljasti (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä oli tarjonnut afgaanisisseille palkkiorahoja yhdysvaltalaissotilaiden tappamisesta.

Biden taas on tviitannut Trumpista jopa puuduttavan tasaisesti. Trumpin arvosteleminen kuului olennaisesti jo hänen esivaalikampanjaansa, kun hän vasta tavoitteli demokraattien presidenttiehdokkuutta. Vain touko-kesäkuun vaihteessa hän oli kolme päivää sanomatta Trumpista mitään.

Se oli pisin yhtäjaksoinen aika koko vuonna.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Joe Bidenin ja Donald Trumpin 1.1-20.9.2020 julkaisemat tviitit kerättiin koneellisesti mikroblogi Twitteristä. Data-analyysissa ei ole huomioitu toisten Twitter-tilien viestejä, joita Biden ja Trump ovat jakaneet. Analysoitavia tviittejä oli aineistoissa kaikkiaan 6561.

Datan käsittely: Satu Helin