1. yle.fi
  2. Uutiset

New Yorkin poliisivoimissa työskennellyttä tiibetiläistaustaista miestä syytetään vakoilusta Kiinan hyväksi

Syytteen mukaan poliisin tehtävänä oli kerätä tietoa New Yorkin tiibetiläisyhteisön jäsenistä ja raportoida sitä eteenpäin Kiinan Yhdysvaltain-konsulaatille.

New Yorkin poliisi
New Yorkin poliisin hihamerkki
New Yorkin poliisilaitoksen hihamerkki. Arkistokuva.Andrew Gombert / EPA

New Yorkin poliisivoimissa työskennellyttä poliisia vastaan on nostettu syytteet vakoilusta Kiinan hyväksi. Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain oikeusministeriö.

33-vuotias poliisi pidätettiin maanantaina.

Syytteen mukaan hän keräsi tietoa New Yorkin tiibetiläisyhteisön jäsenistä ja raportoi tietoa eteenpäin Kiinan konsulaatille New Yorkissa.

Oikeusasiakirjojen mukaan epäillyn tehtävänä oli ”paikallistaa New Yorkissa potentiaalisia tiedustelulähteitä sekä tunnistaa mahdollisia uhkia metropolialueella Kiinan kansantasavaltaa vastaan.”

Syytetty on taustaltaan tiibetiläinen, ja hänellä on Yhdysvaltain kansalaisuus. Hän sai kansalaisuuden hakiessaan turvapaikkaa Yhdysvalloista.

Hän perusteli oikeusasiakirjojen mukaan turvapaikka-anomustaan aikoinaan sillä, että oli kertomansa mukaan joutunut kiinalaisviranomaisten pidättämäksi ja kidutettavaksi osittain tiibetiläistaustansa vuoksi.

Tiibet oli autonominen alue 1900-luvun alkupuolelta sen puoliväliin. Vuonna 1951 Kiina otti alueen haltuunsa. Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama on elänyt maanpaossa vuodesta 1959.

Lue myös:

Maailman tunnetuin pakolainen kaipaa yhä Tiibetiin – Dalai-lama aikoo uhmata Kiinaa elämällä vielä pitkään ja syntymällä uudestaan vaikka hyönteisenä

Ihmisoikeusjärjestöiltä kova vetoomus Pekingin olympialaisista, KOK:n Sari Essayahin mukaan olisi yksinkertaisempi keino saada Kiina polvilleen – "Lopetetaan kauppa Kiinan kanssa"

Kiina määrää USA:n sulkemaan konsulaattinsa Chengdussa – suurvaltojen diplomaattinen sopu säröilee

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi