1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riihimäki

Riihimäen kaupunginhallitus haluaa uudistaa palveluverkkoa ohjausryhmän laatiman mallin mukaisesti

Kaupungin talous- ja hallintojohtaja Kari Oran mukaan päätös ei ole riittävä suhteessa lasten määrän merkittävään vähenemiseen ja ikäihmisten määrän kasvuun.

Palveluverkkouudistuksen yhteydessä Riihimäki on myös luopumassa lukuisista kiinteistöistään. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Riihimäen kaupunginhallitus on sitä mieltä, että kaupungin palveluverkkoa tulee uudistaa poliittisen ohjausryhmän laatiman mallin mukaisesti. Kaupunginhallitus päätti asiasta kokouksessaan äänestyksen jälkeen maanantaina.

Ohjausryhmän mallissa pohjoisella, itäisellä ja läntisellä alueella olisi tulevaisuudessa kaksi alakoulua. Opetusta tarjottaisiin myös Jukolan alakoulussa 1.–2.-luokkalaisille ja joko Herajoen tai Lasitehtaan koulussa.

Herajoen ja Lasitehtaan tilannetta tarkasteltaisiin uudestaan viimeistään vuonna 2023. Lisäksi ohjausryhmä linjasi, että yläkoulujen vähenevä oppilasmäärä tulee huomioida toimitilaohjelmaa laatiessa.

Sekä Jukolan, Herajoen että Lasitehtaan koulu olivat Riihimäen kaupungin talous- ja hallintojohtaja Kari Oran tekemässä pohjaesityksessä lakkautettavien koulujen listalla.

Alakouluverkon lisäksi ohjausryhmän malli pitää sisällään linjauksen museoiden sijoittumisesta, useita kiinteistöistä luopumisia ja vuokrasuhteiden päättymisiä.

Ohjausryhmän malli sai taakseen kaupunginhallituksen enemmistön

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) teki Petri Siivosen (kok.) kannattamana esityksen, että palveluverkkopäätös tehtäisiin ohjausryhmän ehdotuksen mukaisesti ja siten korjattuna, että Virastokeskus Veturi poistetaan luopumisen kohteena olevien tilojen luettelosta. Veturi on kaupungin omistama rakennus.

Nahkurin tekemän esityksen puolesta äänesti kymmenen kaupunginhallituksen jäsentä. Jari Heikkinen (ps.) äänesti tyhjää.

Heikkinen ja Riihimäen kaupungin talous- ja hallintojohtaja Kari Ora jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Oran mukaan kaupunginhallituksen päätös ei ole riittävä suhteessa lasten määrän merkittävään vähenemiseen ja ikäihmisten määrän kasvuun.

– Kaupunginhallituksen päätös lisää todennäköisesti painetta veronkorotuksiin sekä palvelujen karsintaan ja todennäköisesti osasta ei-lakisääteisistä palveluista luopumiseen, Ora toteaa eriävässä mielipiteessään.

Seuraavaksi palveluverkkoa käsittelee kaupunginvaltuusto maanantaina 28. syyskuuta.