1. yle.fi
  2. Uutiset

Tilastokeskus: Työttömiä neljännes enemmän kuin vuosi sitten – työllisyysaste painunut selvästi alle 72 prosentin

Työttömyysasteen trendiluku oli elokuussa 7,5 prosenttia.

työllisyys
Työntekijä siivoa liukuportaan kaidetta.
Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli 42 000 enemmän kuin vuoden 2019 elokuussa.Henrietta Hassinen / Yle

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan elokuussa työllisiä oli 65 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kausitasoittamaton työllisyysaste laski kahdella prosenttiyksiköllä 71,5 prosenttiin vuoden takaisesta.

Työllisyysasteen trendiluku, josta on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu, oli 71,6 prosenttia. Vuotta aiemmin lukema oli 72,7 prosenttia. Trendiluku kääntyi laskuun tammikuun jälkeen 73 prosentista. Työllisiä oli elokuussa runsaat 2,5 miljoonaa.Työttömien määrä puolestaan lisääntyi neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen. Tämän vuoden elokuussa työttömiä oli 211 000, mikä oli 42 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kausitasoittamaton työttömyysaste oli elokuussa 7,7 prosenttia, kun vuotta aiemmin se oli 6,1 prosenttia. Työttömyysasteen trendiluku oli 7,5 prosenttia.

Työttömiä suhteessa eniten Pohjois-Karjalassa

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston tietojen mukaan TE-toimistoissa oli elokuussa 330 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kokoaikaisesti lomautettuina oli 61 000, mikä on 54 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Korkeimmillaan työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ely-keskuksen alueella 15,2 prosentin lukemalla. Sen jälkeen korkeinta työttömyys oli Keski-Suomessa, Lapissa, Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla, joissa kaikissa se ylitti hieman 13 prosenttia.

Suhteellisesti TE-toimistoissa kirjoilla olleiden työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuoden takaisesta eniten Ahvenmaan ely-keskuksen alueella, jossa luku yli kolminkertaistui. Toiseksi eniten nousua oli Uudellamaalla, jossa oli 60 prosenttia enemmän työttömiä työnhakijoita kuin vuosi sitten. Pienintä suhteellinen muutos oli Kainuussa.

Lue seuraavaksi