1. yle.fi
  2. Uutiset

Pudasjärven Syötteen paloasema aiotaan sulkea ensi vuoden loppuun mennessä

Suurin osa tehtävistä hoidetaan jo Pudasjärven tai Taivalkosken paloasemilta, kerrotaan Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

pelastustoimi
Pelastuslaitos Oulu-Koillismaan paloauto hälytysvalo päällä
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos kaavailee selvittävänsä myös viiden paloaseman korjaus- ja uudistamistarpeita. Nämä ovat Iin, Kempeleen, Kiimingin, Kuusamon ja Vaalan paloasemat. Kuvituskuva.Paulus Markkula / Yle

Syötteen paloasema aiotaan sulkea vajaan puolentoista vuoden päästä, kerrotaan Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta. Lisäksi lähitulevaisuudessa kaavaillaan viiden paloaseman peruskorjausta tai uudisrakentamista.

Kiinteistöparannuksia selvitetään Iin, Kempeleen, Kiimingin, Kuusamon ja Vaalan paloasemien kohdalla.

Tämä käy ilmi juuri lausunnoilla olevasta Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palvelutasopäätösluonnoksesta tuleville neljälle vuodelle.

Pudasjärven Syötteen paloasemasta haluttaan luopua, koska aseman henkilöstö on vähentynyt, ja sitä kautta hälytysvarmuuskin on heikko. Pelastuspäällikkö Mika Haverisen mukaan jo yli 90 prosenttia tehtävistä hoidetaan Pudasjärven tai Taivalkosken paloasemilta. Tilanne on ollut hänen mukaansa näin jo muutaman vuoden ajan.

– Väki vähenee harvaan asutulta alueelta ja jossakin pisteessä on tilanne, jossa paloasemaa ei ole järkevää pitää. Syötteen alue ei ole pelastustoimen riskialuetta, joka edellyttäisi paloasemaa.

Haverisen mukaan muutoksella ei tavoitella varsinaisia säästöjä, sillä kustannukset ovat vain 20 000–30 000 euroa vuodessa. Paloturvallisuusneuvontaa suositulla matkailualueella aiotaan lisätä, jos paloasema lakkautetaan.

– Yritysten omatoimiselle varautumiselle on silloin enemmän tarvetta. Pyrimme entistä kattavammin saamaan kansalaisille suuntautuvaa valistusta ja neuvontaa, joilla pystymme korvaamaan pidempää toimintavalmiusaikaa, Mika Haverinen sanoo.

Haverisen mukaan Pudasjärven ja Taivalkosken paloasemilta on Syötteelle 30–60 kilometrin matka riippuen mihin päin aluetta hälytys tulee.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen palvelutasopäätös on nyt muun muassa kuntien tarkasteltavana. Lausunnot annetaan lokakuun loppuun mennessä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi