1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuun yöjunan kohtalo ratkeaa lähiaikoina – maakuntajohtaja: Ei korvaa lentoliikennettä

Yöjuna otetaan vastaan toiveikkaana, sillä Kainuussa tarvitaan kaikkia liikennemuotoja.

rautatieliikenne
Matkakeskuksen pihalla on junaa ja linja-autoa odottavia ihmisiä.
Kainuun yöjuna on kulkenut viimeksi vuonna 2006. Arkistokuva.Tiia Korhonen / Yle

Kainuun yöjunan palauttaminen raiteille 14 vuoden tauon jälkeen ratkeaa lähiviikkoina. Ministeriöt neuvottelevat parhaillaan VR:n kanssa itäisen yöjunayhteyden käynnistämisestä määräajaksi valtion ostopalveluna.

Kainuussa yöjunaa odotetaan toiveikkaana, vaikka esitys siitä tulikin hieman yllättäen, sanoo maakuntajohtaja Pentti Malinen.

– Yöjuna on ollut pois käytöstä toistakymmentä vuotta, ja nyt se vihdoin nousi esille. Toisaalta vuosi sitten tehdyssä selvityksessä suositeltiin vahvasti junayhteyden pidemmän kokeilun käynnistämistä, mutta en osannut arvata, miten sille käy.

Yöjuna ei korvaa Malisen mukaan lentoliikennettä, eikä sen eteen olekaan tehty yhtä voimakasta lobbausta kuin akuutin lentoliikenteen. Asian eteneminen antaa kuitenkin uskoa siihen, että päättäjät ovat huolestuneita Kainuun saavutettavuudesta.

– Tarvitsemme kaikkia liikennemuotoja, tänne ei tulla pelkällä junalla tai lentokoneella. Matkaketjun on oltava saumaton ja meidän on mietittävä myös syöttöliikennettä niin juna- kuin lentoasemalle, koska jollakin kulkuneuvolla on aina jatkettava eteenpäin. Siinä meillä on vielä omallakin puolella tekemistä, Malinen sanoo.

Liikenneviraston arvion mukaan Kainuun yöjunaliikenne maksaisi noin 1,5 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun) (Valtioneuvosto) vuodessa. Malinen korostaa, että Kainuun yöjunayhteys palvelisi laajemmin myös muuta itäistä Suomea.

– Juna tulisi todennäköisesti Lapista Oulun kautta Kajaaniin ja jatkaisi Savon rataa Helsinkiin. Yöjuna on syytä ottaa vastaan ja samalla miettiä raideliikenteen kehittämismahdollisuuksia itäisellä radalla, koska sitä kohtaan on saatu nyt kiinnostus.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi