Kittilän tapahtumia puidaan nyt hovioikeudessa – käräjäoikeuden tuomiosta valittanut ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelä: "Tämä on asia, joka minun kuuluu hoitaa loppuun"

Lapin käräjäoikeuden mukaan Kittilässä oli kyse luottamuspulasta eikä ajojahdista.

Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä hovioikeuden istunnossa Rovaniemellä. Kuva: Annu Passoja / Yle

Kittilän virkarikossyytteitä käsittelevässä Rovaniemen hovioikeudessa kuultiin tiistaina entistä kunnanjohtajaa Anna Mäkelää. Mäkelä valitti syyttäjien tavoin hovioikeuteen Lapin käräjäoikeuden viime kesänä antamasta vapauttavasta tuomiosta.

– Käräjäoikeushan on omassa tuomiossaan lainannut aika pitkälle suoraan vastaajien lausumia eikä ole syyttäjien mielestä arvioinut heidän esittämäänsä näyttöä. Odotan, että hovioikeus ottaa heidän esittämänsä näytön vastaan ja tekee oman ratkaisunsa, Mäkelä totesi odottaessaan istunnon alkua.

Mäkelän mukaan Kittilän kunnan poliittiset päättäjät käynnistivät erottamiseen johtaneen ajojahdin kostaakseen tutkintapyynnön, jonka Mäkelä teki Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Lapin käräjäoikeuden mukaan kyse ei ollut kostosta, vaan Mäkelän ja kuntapäättäjien välisestä luottamuspulasta ja mielipide-eroista.

Päätöksestä valittaminen oli Mäkelän mukaan hänelle suorastaan kansalaisvelvollisuus.

– Tässä ei ole kyse pelkästään minuun kohdistuvasta epäasiallisesta käyttäytymisestä ja lainvastaisesta irtisanomisesta vaan laajemmin siitä, miten kuntahallinnossa saa toimia ja mikä on luottamushenkilöiden vastuu. Katson, että siksi tämä on todella tärkeä ja minua isompi asia.

Tapauksessa on virka- ja työturvallisuusrikoksista syytettynä 27 Kittilän kunnan luottamustehtävissä vuosina 2013 - 2015 toiminutta. Monet heistä ovat tälläkin hetkellä kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen jäseniä. Poliittisten päättäjien lisäksi syytteessä on yksi muu henkilö.

"Kunnanhallitus pääsee helpommalla, kun päätän tutkintapyynnöstä yksin"

Vain harva syytetyistä oli itse paikalla Rovaniemellä tai etäyhteyden päässä Kittilässä, kun suulliset kuulemiset tiistaina alkoivat. Mäkelän kuulemiselle on varattu kolme päivää, joista ensimmäisenä palattiin syksyyn 2013. Oikeussalissa käytiin jälleen seikkaperäisesti läpi tapahtumia, jotka johtivat Levin hissiyhtiön toimitusjohtajalleen antamiin potkuihin ja sittemmin Mäkelän tekemään tutkintapyyntöön. Kunta oli hissiyhtiön enemmistöomistaja.

– Minua pidettiin osavastuullisena Palosaaren potkuihin, mitä en voi ymmärtää.

Hissikauppoihin liittyvien potkujen jälkeen Kittilässä alkoi Mäkelän mukaan sellainen levottomuus ja huhumylly, että Mäkelän mukaan oli syytä selvittää, mitä oli hissikauppojen taustalla. Poliisille tehty tutkintapyyntö muutti Mäkelän mukaan luottamushenkilöiden suhtautumisen kertaheitolla.

– Normaali kanssakäyminen loppui, osa luottamushenkilöistä käyttäytyi uhkaavasti minua kohtaan ja minua alettiin sulkea päätöksenteon ulkopuolelle.

Mäkelä kertoi oikeussalissa harkinneensa myös tutkintapyynnön viemistä kunnanhallituksen päätettäväksi, mutta päätyneensä sitten toimimaan yksin. Mäkelä korostaa, että tutkintapyynnön teko kuuluu kunnanjohtajan toimivaltaan.

– Kokemukseni mukaan kunnanhallitukselle on joskus ollut vaikea tehdä päätöksiä, jotka koskevat kunnassa asuvia henkilöitä. Ajattelin, että kunnanhallitus pääsee tavallaan helpommalla kun minä teen sen päätöksen, Mäkelä sanoo.

Oikeuskäsittelyssä puitavat tapahtumat sijoittuvat vuosiin 2013 - 2015. Tapahtumia käytiin läpi Lapin käräjäoikeudessa syksyllä 2018. Käräjäoikeus hylkäsi syytteet kesäkuussa 2019. Hovioikeuskäsittely alkoi syyskuun alussa ja tuomio on luvassa ensi vuoden alussa.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.