1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Matkailualan epävarmuus näkyy Lapin työttömyydessä – teollisuusalueilla on selvitty helpommalla ainakin vielä

Lapissa työttömyys koettelee pahiten Tunturi-Lappia, paras tilanne on Tornionlaaksossa ja Kemi-Torniossa.

Lapin ely-keskuksen mukaan matkailun kehitys vaikuttaa vahvasti Lapin työttömyyden muutoksiin lähikuukausien aikana. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Matkailualan epävarmuus näkyy Lapin työttömyydessä.

Lapissa oli elokuun lopussa 10 970 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 1 580. Työttömiä oli 1 860 vähemmän kuin heinäkuussa. Ero viime vuoden työttömien määrään on pienentynyt, mutta työttömiä oli edelleen 2 410 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyys on nyt laskenut kolmen vuoden takaiselle vuoden 2017 vastaavan kuukauden tasolle.

Pello oli ainoa kunta, jossa työttömiä oli vähemmän kuin viime vuoden elokuussa. Erityisesti matkailupaikkakunnilla työttömyys on edelleen korkealla tasolla. Utsjoella työttömiä oli 69 prosenttia ja Kittilässä ja Kolarissa yli 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden elokuussa.

Matkailun kehitys vaikuttaa vahvasti Lapin työttömyyden muutoksiin lähikuukausien aikana. Lapin ELY-keskuksen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä jatkaa kasvuaan, mikäli Lappi pysyy suljettuna kansainvälisiltä matkailijoilta.

Tornionlaakson ja Kemi-Tornion kolhut pienemmät

Lapissa seutukuntien väliset erot ovat kasvaneet ja koronaepidemian rajoitustoimien voimakkuus on vaihdellut riippuen seutukunnan elinkeinorakenteesta.

Elokuussa työttömien osuus työvoimasta oli pienin Tornionlaakson (11,7 %) ja Kemi-Tornion (12,2 %) seutukunnissa. Rovaniemen seutukunnassa työttömyysprosentti oli 13,6.

Pahiten työttömyys koettelee Tunturi-Lappia, jossa työttömyysprosentti oli 18,0.

Vuodentakaiseen verrattuna Tornionlaaksossa on 8 %, Itä-Lapissa 15 %, Kemi-Torniossa 17 %, Rovaniemen seutukunnassa 35 %, Pohjois-Lapissa 41 % ja Tunturi-Lapissa 44 % enemmän.