1. yle.fi
  2. Uutiset

Joku näistä viidestä naisesta voi olla Trumpin valinta Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen – Monet kärkiehdokkaat ovat verrattain nuoria

Presidentti Trump aikoo hoitaa konservatiivisen tuomarin valinnan edesmenneen liberaalin tuomarin Ruth Bader Ginsburgin tilalle vielä ennen presidentinvaaleja.

Yhdysvaltain korkein oikeus
Kameroita ja muuta kuvauskalustoa pystytettynä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden rakennuksen eteen
Tiedotusvälineiden kuvausryhmät asettuivat Washingtonissa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden eteen odottamaan istuntokauden viimeisiä tuomioita 6. heinäkuuta. Shawn Thew / EPA

Liberaalin Ruth Bader Ginsburgin kuoltua viime perjantaina muuttuvat Yhdysvaltain korkeimman oikeuden voimasuhteet aiempaa selkeämmin republikaanien hyväksi.

Seuraajan valitsemisen jälkeen korkeimmassa oikeudessa on kuusi republikaanien nimittämää ja kolme demokraattien nimittämää tuomaria.

Virallisesti korkeimman oikeuden tuomarit ovat riippumattomia, mutta heistä puhutaan avoimesti joko konservatiiveina tai liberaaleina.

Presidentti Donald Trump aikoo ilmoittaa ehdokkaansa korkeimpaan oikeuteen jo lauantaina. Senaatti äänestänee nimityksestä vielä ennen marraskuun 3. päivänä järjestettäviä presidentinvaaleja.

Trump on kertonut haluavansa varmistaa tuomarinimityksen, koska hän uskoo presidentinvaalien tuloksen aiheuttavan kiistan, joka päätyy vielä korkeimpaan oikeuteen.

Trump on sanonut esittävänsä Ginsburgin seuraajaksi naista. Valkoisen talon mukaan Trumpilla on viisi ehdokasta, joiden joukosta hän tekee valintansa.

Kärkiehdokkaat ovat nuorempia kuin tällä hetkellä nuorin korkeimman oikeuden jäsen, 53-vuotias Neil McGill Gorsuch. Korkeimman oikeuden tuomarien keski-ikä on nyt 65 vuotta.

Iällä on merkitystä, koska korkeimman oikeuden tuomarin virka on elinikäinen.

Valkoinen talo julkisti tuoreimman listan uusista kandidaateista (siirryt toiseen palveluun) kaksi viikkoa sitten. Yhteensä ehdokkaita on 46. (siirryt toiseen palveluun)

Seuraavassa esitellään viisi paljon esillä ollutta ehdokasta uudeksi Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi.

Amy Coney Barrett
Amy Coney BarrettJulian Velasco / AFP

Amy Coney Barrett

Monet asiantuntijat pitävät Amy Coney Barrettia ennakkosuosikkina korkeimman oikeuden uudeksi tuomariksi.

48-vuotias Barrett on harras katolilainen ja tunnettu abortin vastustaja. Trumpin tiukkaa maahantulopolitiikkaa ja laajoja aseoikeuksia kannattanut Barrett on konservatiivisten piirien suosikkiehdokas.

Barrett on vakuuttanut, etteivät uskonnolliset näkemykset vaikuta hänen työhönsä tuomarina.

Trump nimitti Barrettin Chicagossa toimivan liittovaltion vetoomustuomioistuimen jäseneksi vuonna 2017. Barrettin nimi oli esillä jo kolme vuotta sitten, kun korkeimpaan oikeuteen valittiin edellisen kerran uusi tuomari.

Aikaisemmin Barrett työskenteli professorina Indianassa Notre Damen lakikoulussa.

Yhdysvalloissa medialle puhuneiden lähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump ja Barrett tapasivat maanantaina Valkoisessa talossa.

Barbara Lagoa
Barbara LagoaAFP

Barbara Lagoa

Monissa arvioissa toisena kärkiehdokkaana pidetään Barbara Lagoaa. Kuubalais-amerikkalainen 52-vuotias Lagoa on Atlantassa toimivan liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomari.

Presidentti Trump nimitti hänet virkaan viime vuonna. Toisin kuin monet muut Trumpin ehdokkaat, Lagoa sai kannatusta myös demokraateilta tullessaan valituksi. Häntä pidetään kuitenkin arvomaailmaltaan vilpittömän konservatiivisena.

Aikaisemmin Lagoa on toiminut liittovaltion syyttäjänä ja juristina yksityisessä lakitoimistossa. Aikanaan hän oli ensimmäinen latinotaustainen naistuomari Floridan osavaltion korkeimmassa oikeudessa.

Lagoa on kuubalaisten maahanmuuttajien tytär ja hän puhuu sujuvaa espanjaa.

Spekulaatioiden mukaan Trump voisi pyrkiä saamaan lisää kannatusta Floridassa valitsemalla Lagoan. Demokraattien Joe Biden on ollut tuoreissa kannatusmittauksissa johdossa tärkeässä vaa'ankieliosavaltiossa.

Vastikään Trump sanoi kuulleensa erinomaisia asioita Lagoasta, vaikka totesi, ettei tunnekaan häntä.

Joan Larsen
Joan LarsenAOP

Joan Larsen

Joan Larsen työskenteli pitkään professorina Michiganin yliopistossa, kunnes hänet valittiin jäseneksi Michiganin osavaltion korkeimpaan oikeuteen vuonna 2015.

Tultuaan valituksi Larsen vetosi konservatiivisiin äänestäjiin kannattamalla tiukkaa laintulkintaa. Trump valitsi Larsenin Cincinnatissa toimivaan liittovaltion vetoomustuomioistuimeen vuonna 2017. Larsenia tuki tuolloin myös kaksi Michiganin demokraattisenaattoria.

Trump on antanut ymmärtää, että 51-vuotias Larsen on yksi niistä ehdokkaista, jota hän saattaa ehdottaa korkeimpaan oikeuteen.

Lue lisää: Kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen arvioi, että Ruth Bader Ginsburgin kuolema vie Yhdysvaltoja konservatiivisempaan suuntaan jopa vuosikymmeniksi eteenpäin

Alison Jones Rushing

Alison Jones Rushing on Virginian Richmondissa toimivan liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomari. Trump nimitti hänet tehtävään kaksi vuotta sitten.

38-vuotias Rushing on nuorin kärkiehdokkaista. Hän oli myös Yhdysvaltojen nuorin liittovaltion tuomari tullessaan valituksi virkaan.

Aikaisemmin Rushing on työskennellyt Wall Street Journalin mukaan kolmen konservatiivisen tuomarin avustajana. Liberaalit tahot ovat kyseenalaistaneet sen, että hän on toiminut konservatiivisessa kristillisessä järjestössä nimeltä Alliance Defending Freedom.

Trump sanoi maanantaina Fox Newsille pitävänsä Rushingia mahdollisena ehdokkaana korkeimpaan oikeuteen. Nuori ikä voi kuitenkin nousta valinnan esteeksi.

Kate Comeford Todd

Kate Comeford Todd on yksi Trumpin juristeista, hän työskentelee Valkoisessa talossa lainopillisena neuvonantajana.

45-vuotias Todd ehti työskennellä Valkoisessa talossa jo presidentti George W. Bushin virkakaudella.

Todd on kärkiehdokkaista ainoa, joka ei ole työskennellyt tuomarina. Hän on kuitenkin toiminut muun muassa korkeimman oikeuden tuomarin Clarence Thomasin avustajana.

Lisäksi Todd on työskennellyt lakitoimistossa ja liike-elämän edunvalvontajärjestössä.

Jutussa käytetty lähteinä myös seuraavia artikkeleita:

CNN: Notable names on Trump's list of potential Supreme Court nominees (siirryt toiseen palveluun) (englanniksi)

CBS News: Meet Trump's top candidates to fill Ginsburg's seat on the Supreme Court (siirryt toiseen palveluun) (englanniksi)

The Wall Street Journal: Five Women Trump Is Considering for Justice Ruth Bader Ginsburg’s Supreme Court Seat (siirryt toiseen palveluun) (englanniksi, maksumuurin takana)

Lisää aiheesta:

Trump haluaa varmistaa tuomarinimityksen, koska uskoo vaalituloksen päätyvän korkeimpaan oikeuteen – ei suostu sitoutumaan rauhalliseen vallanvaihtoon

Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi menee todennäköisesti läpi – presidenttiä kritisoinut senaattori Romney ilmoitti tukevansa nimitystä

Trump aikoo nimittää korkeimpaan oikeuteen naisen – ja mahdollisimman pian

Ginsburgin kuoleman ajankohta oli dramaattinen, sanoo tutkija: "Arvoliberaalien amerikkalaisten kannalta aivan katastrofi"

Kirjeenvaihtajalta: Ruth Bader Ginsburgin kuolema vie Yhdysvaltoja konservatiivisempaan suuntaan jopa vuosikymmeniksi eteenpäin

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi