1. yle.fi
  2. Uutiset

Säästötarve uhkaa myös liikuntamahdollisuuksia Kokkolassa: alueiden vapaa käyttö ja iltavalvonta voivat supistua

Ulkoliikuntapaikkoja käydään parhaillaan läpi tarkalla kammalla. Osassa niistä hoitoa voidaan joutua karsimaan.

Kokkola
Santahaan luistelukentässä on pelkkä pohja.
Viime talvena sää teki luistelun ystävien elämän hankalaksi. Ensi talvena saman voivat tehdä kaupungin säästötoimet.Sari Vähäsarja / Yle

Kokkolan kaupungin säästötarpeet voivat vaikuttaa myös asukkaiden liikuntamahdollisuuksiin. Esimerkiksi ulkoliikuntapaikkojen valvontaa ja hoitoa joudutaan vähentämään, jos talousohjelman tavoitteet toteutuvat sellaisenaan.

– Silloin vaikutukset näkyisivät valitettavasti jo alkuvuodesta, kun haaveillaan jääkentille pääsystä ja luistinten sitomisesta jalkaan. Se tulee olemaan haastavaa, jos toimenpiteet toteutuvat, sanoo liikuntatoimenjohtaja Lotta Nyqvist.

Parhaillaan on tekeillä laaja selvitys, jossa käydään tarkasti läpi ulkoliikuntapaikat ja niiden merkitys sekä seuroille että omatoimiliikkujille.

Selvitys kattaa esimerkiksi kuntoradat, lähiliikuntapaikat, skeittipaikat ja uimarannat, jotka ovat kaikkien vapaassa käytössä. Sen tulosten perusteella voidaan ottaa kantaa siihen, millaisella määrärahalla liikuntamahdollisuudet voidaan turvata.

Ulkoliikuntapaikat ovat käytössä aamusta iltaan, ja säästötavoite uhkaa iskeä erityisesti ilta- ja viikonloppuvalvontaan ja huoltoon. Siksi on Nyqvistin mukaan priorisoitava, mitä kohteita hoidetaan paremmin ja mitkä jäävät lähiliikuntapaikkatyyppisiksi.

Vapaaseen käyttöön rajoituksia?

Kokkolassa on mietitty ja kokeiltukin myös omavalvonnan lisäämistä. Esimerkiksi urheilukentän käytöstä voitaisiin tehdä seuran kanssa sopimus, johon kuuluu alueen valvontavastuu.

Lähinnä kyse on omien vuorojen valvonnasta. Laajemmat hoitosopimukset vaatisivat Nyqvistin mukaan porkkanan, sillä seuroissakin rajalliset rahkeet.

Omavalvontaan liittyy kuitenkin vaara siitä, että urheilukentälle ei enää jatkossa voisi mennä muina aikoina kuin seurojen vuoroilla eli alueen vapaa käyttö vähenisi.

– Yritämme turvata myös sellaiset käyttömahdollisuudet, mutta ehkä rajoitetuimmilla ajoilla. Että onko se vain tietty päivä viikosta, jolloin pääsee vapaasti hyppäämään pituutta? pohtii Nyqvist.

Selvitys valmistuu vielä syyskuun aikana, ja liikuntapaikkojen käytöstä pyritään tekemään päätöksentekijöille konkreettisia ehdotuksia.

Lue seuraavaksi