Hyppää sisältöön

Ainakin 70 nuorta altistunut koronavirukselle mökkibileissä Tahkolla – osa saattanut olla myös ravintoloissa

Altistuneiden jäljittäminen on nuorten juhlissa erityisen hankalaa, sanoo tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Koronatartuntoja on todettu kahdella eri mökillä Kuopion Tahkolla. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Kuopion Tahkolla on todettu koronatartuntoja mökkiviikonloppua viettäneiden nuorten keskuudessa viime viikonloppuna. Tartuntoja on tähän mennessä todettu ainakin kaksi.

Altistuneita on ollut kahdella eri mökillä, toisella noin 50 ja toisella noin 20. Altistuneita voi olla enemmänkin, sillä osa nuorista on saattanut viettää iltaa myös ravintoloissa.

– Pääsääntöisesti he ovat olleet omissa mökeissään, mutta voi olla yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat käyneet ravintoloissakin, kertoo Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen.

Terveydenhuollon viranomaiset jäljittävät mahdollisia altistuneita ihmisiä.

Mökeillä olleet nuoret ovat noin 17–20-vuotiaita. Suurin osa heistä on kotoisin Kuopiosta ja Nilsiästä, mutta joukossa on nuoria myös naapurikunnasta Siilinjärveltä sekä muun muassa Helsingistä, Mikkelistä ja Kajaanista.

Osa joutuu jättämään kirjoitukset väliin

Koronavirus leviää Suomessa erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Eniten vahvistettuja tartuntoja on todettu 20–29-vuotiaiden joukossa.

Savolainen kehottaa nuoria käyttämään "suurta harkintaa" juhlien järjestämisessä. Esimerkiksi opiskelijabileet herättävät hänessä paljon huolta.

– Virus leviää herkästi nuorten keskuudessa. Ollaan lähikontaktissa ja käytetään alkoholia, jolloin ohjeet unohtuvat, Savolainen sanoo.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset ovat parhaillaan käynnissä. Savolaisen mukaan osa Tahkolla olleista nuorista joutuu jättämään loput kirjoitukset välistä, koska he ovat karanteenissa.

Kuopion kaupungin mukaan altistuneiden ylioppilaskokelaiden osallistuminen kirjoituksiin mitätöidään. He voivat uusia kirjoituksensa ensi keväänä.

Paisuneissa juhlissa altistuneita vaikea selvittää

Nuorten juhlille on tyypillistä, että ne paisuvat isommiksi kuin oli alun perin tarkoitus. Kutsumattomia vieraita saattaa ilmestyä paikalle paljonkin.

Tahkolla altistuneiden nuorten tavoittaminen on vaikeaa, koska kaikki osallistujat eivät tiedä toisistaan kuin etunimet tai kutsumanimet.

– Meillä on tullut monta tapausta, joissa ei tiedetä kuin etunimi ja sekin voi olla väärin. Ei silloin ole minkäänlaista mahdollisuutta ottaa yhteyttä, Savolainen sanoo.

Altistuneita voidaan tavoittaa myös Koronavilkku-sovelluksella, jos mökeillä olleet ovat asentaneet sen puhelimeensa ja tartunnan saaneet ilmoittavat tartunnasta sovellukseen. Tahkolla viime viikonloppuna olleiden kannattaa hakeutua koronavirustestiin, jos oireita ilmenee.

Koronavirustilanne on ollut Pohjois-Savossa viime viikkoon saakka melko maltillinen. Viimeisten 14 vuorokauden aikana Pohjois-Savossa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan todettu 10 tartuntaa.

Tahkon koronavirustartunnoista kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Muokattu 22.9.2020 klo 12:19: Päivitetty Pohjois-Savon koronatartuntojen määrä.

Muokattu 22.9.2020 klo 16:07: Lisätty tieto siitä, että karanteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistuminen kirjoituksiin mitätöidään.

Lue lisää: