1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan seutu halajaa Pohjois-Savoon, mutta sekä Pohjois- että Etelä-Savo vastustelevat – taustalla vääntö sairaalasta

Savonlinnan seudun kolme kuntaa hamuaa Etelä-Savosta Pohjois-Savoon, mutta enemmistö savolaiskunnista haluaa pitää rajan nykyisellään.

aluehallinto
Savonlinnan keskussairaala
Savonlinnan seudulla on huoli keskussairaalan tulevaisuudesta.Kati Rantala / Yle

Pohjois-Savon kunnat ja maakuntaliitto suhtautuvat nihkeästi Savonlinnan seudun kuntien haluun siirtyä Pohjos-Savoon. Kuntien mielestä nykyinen maakunta tulisi säilyttää. Maanantaina kantansa löivät lukkoon muun muassa Kuopion kaupunki ja maakuntaliitto.

Kannanotot ovat osa lainvalmisteluun liittyvää lausuntokierrosta. Valtioneuvosto muotoilee oman sote-lakiesityksensä eduskunnalle näillä näkymin joulukuussa.

Savonlinna, Rantasalmi ja Enonkoski ilmoittivat halustaan siirtyä osaksi Pohjois-Savoa. Taustalla on ajatus, että yhteistyö Kuopion yliopistosairaalan kanssa turvaisi keskussairaalan tulevaisuuden.

Pohjois-Savon kunnat Varkautta lukuun ottamatta katsovat kuitenkin, että kahden päivystävän keskussairaalan ylläpito olisi Pohjois-Savolle liian kallis ratkaisu. Se veisi voimavaroja sote-uudistuksen tärkeimmältä tavoitteelta eli perusterveydenhuollon vahvistamiselta.

Pohjois-Savon kuntien mielestä Savonlinnan keskussairaalan ylläpitäminen vaatisi valtiolta jatkuvan erillisrahoituksen.

Kysin asema tärkein Pohjois-Savolle

Pohjoissavolaisten tärkein tavoite on turvata Kuopion yliopistosairaalan asema lääkärikoulutuksineen. Sitä tavoitetta tukee myös riittävän vahva maakunta etelänaapurissa.

Myös Etelä-Savon kunnat kannattavat nykyisiä maakuntarajoja.

Sote-lakipaketin aluejakoa koskevia pykäliä valmistellut finanssineuvos Teemu Eriksson valtiovarainministeriöstä myöntää, että edessä on ristiriitainen tilanne. Kolme kuntaa haluaa vaihtaa maakuntaa, mutta muut kunnat haraavat vastaan. Erikssonin mukaan lausunnot ovat samalla viivalla.

– Se, että joidenkin kuntien lausunnot olisivat painavimpia kuin toisten kuntien, on mahdoton tilanne. Etenkin kun tämä koskee myös muita kuin muutosta esittäneitä kuntia ja ratkaisuilla on isoja vaikutuksia muihinkin.

Erikssonin mukaan lausunnot luetaan hyvin tarkkaan läpi. Lausuntojen painoarvon arvioiminen on täysin mahdotonta etukäteen.

– Valtioneuvosto tekee esityksen eduskunnalle loppuvuodesta ja vasta siellä asia lopullisesti ratkeaa.

Savonlinna toivoo yhä erillisrahoitusta

Savonlinnassa pohjoissavolaisen karu vastaanotto ei ollut enää yllätys. Tietoa oli tihkunut jo etukäteen.

Savonlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen on edelleen toiveikas maakuntavaihdoksen suhteen.

– Kuten ministeri Kiuru on sanonut, koko rahoituspohjaa tarkastellaan ja siihen palataan vielä kausuntokierroksen jälkeen, Mikkonen muistuttaa.

Savonlinnan ja Mikkelin kaupunginjohtajat julkistivat syyskuun alussa yhteisen esityksen Etelä-Savon sairaaloiden työnjaosta, mutta Savonlinnan kaupunginhallitus ja -valtuusto tyrmäsivät sen.

Anna-Kristiina Mikkonen, joko Savonlinna on valmis palaamaan Etelä-Savon neuvottelupöytään?

– Tällä hetkellä odotamme, miten valtioneuvoston käsittely etenee ja mahdolliset neuvottelut käydään vasta sen jälkeen.

Tarkennus 23.9.klo 9.30: Tarkennettu Anna-Kristiina Mikkosen kommenttia koskien soteuudistuksen rahoituspohjaa.

Lue myös:

Essoten valtuusto pitäisi kiinni Etelä-Savon sote-maakunnasta

Savonlinnan ja Rantasalmen hallitukset haluaisivat sote-maakunnakseen Pohjois-Savon

Savonlinnan haave kytee yhä – Saaristokunnaksi Pohjois-Savon maakuntaan

Lue seuraavaksi