Yle seurasi suurvaltojen johtajien puheita YK:ssa – Trump vaati Kiinaa vastuuseen teoistaan, Kiina lupaa koronarokotteen kaikille

YK:n 75. yleiskokous järjestetään koronapandemian oloissa virtuaalisena.

USA:n Trump, Kiinan Xi ja Venäjän Putin pitävät etäpuheensa YK:ssa
USA:n Trump, Kiinan Xi ja Venäjän Putin pitävät etäpuheensa YK:ssa

YK:n yleiskokouksessa pääsevät tänään ääneen muiden muassa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Lisäksi puheita pitävät tänään esimerkiksi Turkin, Brasilian, Iranin ja Ranskan johtajat. Puheiden odotetaan alkavan kello 16 Suomen aikaa.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe kuullaan huomenna keskiviikkona.

YK:n 75. yleiskokous järjestetään koronapandemian oloissa virtuaalisena. Kokous alkoi muodollisesti viime viikolla, mutta tänään vuorossa on ensimmäiset korkean tason puheenvuorot.

Kaikki valtiojohtajat ovat videoineet puheensa etukäteen, eivätkä saavu YK:n päämajaan New Yorkissa. Puheenvuorot kestävät noin 15 minuuttia per puhuja.

Voit seurata puheita suorana tässä jutussa. Tähän päivittyvään artikkeliin tiivistämme myös kiinnostavimpien puheiden pääkohdat.

YK:n pääsihteeri varoitti uudesta kylmästä sodasta

Ensimmäisen puheen piti YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Hän vetosi globaalin tulitauon puolesta ja sanoi koronasta kärsivän maailman tarvitsevan tarvitsevan nyt sitä, että kaikki voimavarat keskitetään pandemian vastaiseen taisteluun.

Guterresin mukaan konfliktit edesauttavat koronaviruksen etenemistä.

Lisäksi Guterres peräänkuullutti monenkeskeistä kansainvälistä yhteistyötä koronapandemiaan vastaamisessa.

– Populismi ja kansallismielisyys ovat epäonnistuneet. Ne ovat lähestymistapoja, jotka ovat tehneet virustilannen vain pahemmaksi, hän totesi.

Guterres vetosi myös suurvaltoihin Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, jotteivät ne ajaudu uuteen kylmään sotaan. Guterres ei maininnut maita nimeltä, mutta totesi, ettei maailmalla ole varaa siihen, että kaksi suurinta taloutta jakavat maailman kahtia.

Trump vaati YK:ta asettamaan Kiinan vastuuseen teoistaan

Yhdysvaltain presidentti Trump hyökkäsi puheessaan kovasanaisesti Kiinaa vastaan. Hän käytti koronaviruksesta nimeä "Kiina-virus" ja korosti Yhdysvaltain saavutuksia koronaviruksen vastaisessa toiminnassa.

Trump lupasi, että Yhdysvallat lyö koronaviruksen. Samalla hän vaati YK-maita asettamaan Kiinan vastuuseen viruksen levittämisestä maailmalle.

Lisäksi Trump myös arvosteli Maailman terveysjärjestöä WHO:ta huonosta koronakriisin hoidosta, ja väitti, että Kiina käytännössä hallitsee WHO:ta.

Puheessaan Trump korosti Yhdysvaltain ilmastotoimia ja sanoi maan vähentäneen hiilidioksidipäästöjään eniten maailmassa.

Trump myös sanoi Yhdysvaltain olevan suuri ihmisoikeuksien puolustaja maailmassa. Esimerkkinä Trump mainitsi syntymättömät vauvat ja heidän oikeuksiensa puolustamisen.

Trump muistutti kuulijoita, että Yhdysvaltain armeija on mahtavin maailmassa. "Rauhaa voiman kautta", oli Trumpin motto. Hän toivoi, ettei maa joudu Jumalan armosta käyttämään armeijaansa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on suuri rauhantekijä maailmassa. Maa on Trumpin mukaan saanut aikaan rauhan muun muassa Serbian ja Kosovon välille, kuten myös Israelin ja useiden arabimaiden välille.

Lopuksi Trump kehotti maita olemaan itsekkäitä ja keskittymään omaan hyvään vointiinsa.

Erdoğan ehdottaa alueellista kokousta Välimerelle ja dialogia Iranin suhteen

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan korosti dialogin, diplomatian ja kansainvälisen lain merkitystä Iranin ydinohjelmaan liittyen. Yhdysvallat asetti maanantaina lisää pakotteita esimerkiksi Iranin puolustusministeriötä kohtaan.

Erdoğan myös ehdotti, että Välimeren valtioiden pitäisi kokoontua kokoukseen alueellisten jännitteiden vuoksi.

Erdoğan sanoi, että Turkki ensisijaisesti haluaa selvittää ongelmat alueella soveliaalla tavalla ja keskustellen, mutta korosti, että Turkki haluaa olla mukana itäisen Välimeren toiminnoissa.

Turkki ja Kreikka ovat alueella napit vastakkain. Kiistan syynä ovat muun muassa alueen energiavarannot.

Kiina lupasi tuoda kehittämänsä koronarokotteen kaikkien saataville

Kiinan presidentin Xi Jingpingin puheenvuoro oli sävyltään Trumpia sovittelevampi. Hän sanoi, ettei Kiina halua konfliktia minkään maan kanssa.

Hän kehotti maailman maita kiinnittämään huomiota globalisaation aikaansaamaan taloudelliseen epätasa-arvoon sekä rikkaiden ja köyhien väliseen kuiluun.

Xi myös kertoi haluavansa enemmän solidaarisuutta koronakriisissä. Hän korosti, että maailman pitäisi seurata tiedettä, jotta virus saataisiin taltutettua. Hän painotti, että WHO:lla pitäisi olla johtoasema kansainvälisesti koronakriisin ratkaisussa.

Puheenvuorossaan Xi toisti aiemman viestinsä siitä, että Kiina aikoo tuoda kehittämänsä koronarokotteen koko maailman käyttöön. Xi mukaan rokotetta pitää kohdella globaalina julkishyödykkeenä, eli sen hankkimiseen ja jakamiseen pitää osallistua kaikkien maailman maiden.

Hän peräänkuulutti rokotteiden jakamista ensin köyhimmille maille.

Putin toivoi, etteivät YK-maat puuttuisi toistensa sisäisiin asioihin

Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheessa palattiin takaisin YK:n perustamisen aikaan toisen maailmansodan jälkeen.

Putin painotti, että YK:n rakenteiden pitäisi edelleenkin ohjailla maailmanpolitiikkaa. Hän viittasi erityisesti siihen, ettei maiden tulisi puuttua toistensa sisäisiin asioihin.

Tästä syystä YK:n turvallisuusneuvoston, jonka jäsen Venäjä on, veto-oikeus YK:n päätöksiin pitäisi säilyttää, Putin sanoi.

Puheessaan Putin mainosti Venäjän kehittämää koronarokotetta tehokkaaksi ja luotettavaksi. Hän lupasi Venäjän jakavan mielellään tietoa rokoteohjelmastaan.

Myös Putin toivoi, että koronarokote saataisiin nopeasti koko maailman saataville.

Putin lisäsi Venäjän tarjoavan oman koronarokotteensa ilmaiseksi koko YK:n henkilökunnalle.

Iran kiisti kehittävänsä ydinasetta, arvosteli Yhdysvaltoja

Iranin presidentti Hassan Rouhani käytti puheenvuoronsa arvostelemaan maata vastaan nostettuja pakotteita, jotka rikkovat Iranin ydinsopimusta.

Hän muistutti, että tämä lisää iranilaisten taakkaa aikana, jolloin koronavirus jo koettelee sitä.

Rouhani arvosteli kovasanaisesti Yhdysvaltain toimintaa Lähi-idässä lähihistorian aikana. Hänen mukaansa Yhdysvallat on tuonut alueelle epävakautta ja rahoittanut terrorismia ja sotaa.

Rouhanin tyrmäsi Yhdysvaltain väitteet siitä, että Iran olisi kehittämässä ydinasetta. Rouhani muistutti, että Yhdysvallat on ainoa maa maailmassa, joka on käyttänyt ydinasetta sodassa.

Ranska peräänkuulutti monenkeskeistä yhteistyötä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuulutti monenkeskeistä yhteistyötä koronaviruksen lyömiseksi.

Macron myös muistutti, että koronavirus on lisännyt köyhyyttä ympäri maailman.

Macron arvosteli joidenkin maiden levittämää disinformaatiota liittyen koronavirukseen ja Maailman terveysjärjestön toimintaan. Tämä on Macronin mukaan vaikeuttanut myös YK:n toimintaa.

Monenkeskeinen yhteistyö on uhattuna, Macron sanoi. Koronavirus on kiihdyttänyt hegemonisten mahtien Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä kilpailua.

Macron peräänkuulutti ei enempää eikä vähempää kuin uutta moninapaista maailmanjärjestystä, jossa EU:lla on nykyistä painavampi rooli.

Tämä uusi järjestys keskittyisi Macronin mukaan joukkotuhoaseiden käytön lopettamiseen. Tämän suhteen Macronin syyttävä sormi osoitti Iraniin ja Pohjois-Koreaan.

Kemiallisten aseiden suhteen Macron kiinnitti huomionsa Venäjään ja vaati sitä selvittämään mitä tapahtui myrkytetylle oppositiojohtajalle Aleksei Navalnyille.

Terrorismin vastainen jatkuu, vaikka Isis onkin saatu lyötyä alueellisesti, Macron muistutti. Terrorismin pesäkkeitä on eri puolilla maailmaa, muun muassa Sahelin alueella Afrikassa.

Macron myös esitti, että YK lähettää kansainvälisen selvitysryhmän tutustumaan Kiinan väitettyihin väärinkäytöksiin uiguureja vastaan Xinjiangin alueelle.

Lue lisää: