1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornio ja Kemi vaativat ympärivuorokautisen päivystyssairaalan säilyttämistä Länsi-Pohjassa

Sekä Kemi että Tornio pitävät ehdottoman tärkeänä, että Länsi-Pohjan keskussairaalasta saa erikoissairaanhoidon palveluita sote-uudistuksen jälkeenkin.

Tornio
Keskustan Länsi-Pohjan piirin väkeä mielenilmauksessa Länsi-Pohjan keskussairaalan puolesta.
Kemin torilla järjestettiin Keskustan organisoimana mielenilmaus Länsi-Pohjan sairaalan puolesta elokuussa.Jari Peltoperä / Yle

Tornio ja Kemi haluavat Lappiin kaksi erikoislääkäritasoista päivystävää sairaalaa ja vaativat niiden sekä sairaaloiden rahoituksen kirjaamista lakiin. Molempien kaupunkien valtuustot päättivät hallituksen sotelakipakettia koskevista lausunnoistaan maanantaina.

Tornion kaupunginvaltuusto yhtyi seutuhallituksen lausuntoon, jonka mukaan lausunnolla oleva esitys ja jo hyväksytyt lait koskien päivystysasetusta ja keskittämisasetusta heikentävät alu­een ihmisten palveluita.

Siksi lain valmistelun yhteydessä tu­leekin varmistaa, että yhdenvertaisuus koskee myös Länsi-Pohjan so­si­aa­li- ja terveyspalveluiden ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän alu­eel­la asuvia ihmisiä.

Ulkoistetut palvelut on Tornion kaupunginvaltuuston mielestä määriteltävä osaksi maakunnan palvelukokonaisuutta jäljellä olevan sopimuskauden ajaksi. Sopimuskauden päättyessä maakunta voi sitten päättää, jatkaako se palveluiden tuottamista sopimuskumppanin kanssa.

Myös Kemi korostaa, että tarkoituksenmukaiset yksityiset palvelut huomioidaan lakia säädettäessä.

Molemmat kaupungit tähdentävät, että lakiluonnoksessa esitetty ulkoistussopimusten mitätöinti on ongelmallinen muun muassa perustuslain omaisuuden suojan näkökulmasta.

Lue myös:

Lapin liiton hallitus terävöitti sote-lausuntoaan

Kahden sairaalan kirjaaminen lakiin on Lapin yhteinen sote-tahto – jos rahaa löytyy

Lue seuraavaksi