1. yle.fi
  2. Uutiset

Lomautettujen määrä pudonnut Pohjois-Savossa kolmannekseen huhtikuun tilanteesta – työllisyyden kehitystä loppuvuonna vaikea ennustaa

Alkuvuonna erityisesti palvelualoilla koettiin lomautusaaltoja koronapandemian vuoksi. Tilanne on kohentunut, mutta ei ole vielä palannut entiselleen.

Pohjois-Savo
Kahvilatyöntekijä kaataa maitoa kahviin
Loppuvuoden työllisyystilannetta on vaikea ennustaa. Palvelualoilla tilanne on kohentunut, mutta ei vielä palannut ennalleen. Kuvituskuva. Jyrki Lyytikkä / Yle

Lomautettujen määrä on pudonnut kolmannekseen huhtikuun huippuluvuista Pohjois-Savossa.

Hieman yli 2200 ihmistä ilmoitti olevansa lomautettuna elokuun lopussa, kun huhtikuussa lomautettuja oli noin 6500.

Alkuvuonna koronapandemian tuomat rajoitukset aiheuttivat monille työnantajille erityisesti palvelualoilla tarpeen lomauttaa henkilöstöään.

– Palvelualojen tilanne ei ole hyvä edellenkään. Kesällä kotimainen matkailu hieman kohensi alan työllisyyttä, mutta se ei vielä riittänyt paikkaamaan kokonaan tilannetta. Syksyn ja loppuvuoden työllisyyttä on tällä hetkellä vaikea ennustaa, sillä tällaista aikaa ei ole ennen eletty, toteaa ylitarkastaja Raili Nissinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

ELY-keskuksen tietojen mukaan työttömien osuus työvoimasta oli elokuussa 12 prosenttia. Osuus noudattelee koko maan linjaa.

Työttömyys on elokuussa lisääntynyt Pohjois-Savon seutukunnista erityisesti Ylä-Savossa, 42 prosenttia, sekä Kuopion seudulla, 30 prosenttia.

– Sisä-Savossa ja Koillis-Savossa on päästy toistaiseksi vähemmällä. Syynä voi olla se, että esimerkiksi Sisä-Savossa on paljon perheyrityksiä, joiden omistajat haluavat pitää viimeiseen asti kiinni osaavasta työvoimasta, jotta työntekijät eivät muuttaisi pois paikkakunnalta, pohtii Nissinen.

Nuorten työttömien määrä kasvoi Pohjois-Savossa 18 prosenttia elokuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Lue seuraavaksi