1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronakuolemien määrä Yhdysvalloissa ylittää tänään 200 000 – Amerikkalaisten mielipiteet kriisin hoidosta vaihtelevat puoluekannan mukaan

Demokraatit sanovat liittovaltion epäonnistuneen lähes täysin, republikaanit ovat paljon tyytyväisempiä.

Yhdysvallat
Aktivistit vaativat Trumpin eroa
Yhdysvalloissa aktivistit vaativat presidentti Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen eroa, koska 200 000 amerikkalaista on kuollut koronapandemiassa.Frederic J. Brown / AFP

Yhdysvalloissa tiistai on jälleen ikävä merkkipaalu koronapandemian suitsemisen kannalta. Virukseen kuolleiden määrä nousee – tai on jo noussut – 200 000 rajan yli.

Johns Hopkins -yliopiston tilastossa (siirryt toiseen palveluun) uhriluku läheni tiistaina iltapäivällä Suomen aikaan kahtasataatuhatta. Worldometerin tilastossa (siirryt toiseen palveluun)raja oli ylitetty jo selvästi yli 4 000 kuolleella.

Kaikista maailman koronakuolemista Yhdysvalloissa on tapahtunut viidennes.

Yhdysvaltalaiset antavat vähän tunnustusta kriisin hoidosta

Koronaviruksen leviämistä alettiin Yhdysvalloissa seurata helmikuun puolivälissä. Jo maaliskuun lopussa tartunnat lähtivät nousuun, ja nyt on ylletty seitsemään miljoonaan tartuntaan.

Yli puoli vuotta jatkuneen viruksen leviämisen ajan kansalaisten suhtautuminen viranomaisten toimintaan on ollut kriittistä ja puoluekannan mukaisesti jakautunutta.

Mielenosoittaja kritisoi koronakriisin hoitoa Los Angelesissa.
Mielenosoittaja kritisoi koronakriisin hoitoa Los Angelesissa.Eugene Garcia / EPA

Pew-tutkimuslaitoksen uusin selvitys (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että 62 prosenttia kansalaisista katsoo Yhdysvaltojen hoitaneen koronakriisiä muita maita heikommin.

Neljännes pitää Yhdysvaltojen toimia yhtä tehokkaina kuin muissa maissa ja runsaat kymmenen prosenttia katsoo viranomaisten selviytyneen erinomaisesti.

Republikaanit ovat tyytyväisempiä

Kun onnistumista mitataan vastaajan puoluekannan mukaan, ovat jakolinjat vahvoja.

Demokraateista lähes yhdeksän kymmenestä sanoo, että Yhdysvallat on pärjännyt heikommin kuin kehittyneet valtiot keskimäärin. Republikaaneista tätä mieltä on noin kolmannes.

Republikaaneista 40 prosenttia ei juuri näe eroa siinä, miten Yhdysvallat on selvitynyt muiden vastaaviin valtioiden nähden. Viidennes republikaaneista katsoo Yhdysvaltojen pärjänneen erinomaisesti.

Pew-tutkimuslaitos kysyi vielä erikseen presidentti Donald Trumpin onnistumista ja johdonmukaisuutta koronakriisissä.

Republikaanit ovat yli 70-prosenttisesti tyytyväisiä Trumpin koronajohtamiseen, demokraateista samaa mieltä on vain kuusi prosenttia.

Muu maailma katsoo Yhdysvaltojen epäonnistuneen

Heinä-elokuun vaihteessa tehdyssä selvityksessä Pew-tutkimuslaitos kysyi myös 13 valtion kansalaisilta mielipidettä Yhdysvaltojen tavasta toimia pandemian hoidossa.

Tuomio oli tyrmäävä. Yli 80 prosenttia Kanadan, yhdeksän Euroopan valtion, Etelä-Korean, Japanin ja Australian vastanneista sanoi Yhdysvaltojen ratkoneen koronakriisiä heikosti.

Lue seuraavaksi