Amorella on päässyt Långnäsin satamaan – Yle seurasi

Sunnuntaina pohjakosketuksen saaneen laivan siirto jatkui iltaan. Yle seurasi operaation edistymistä koko päivän.

M/S Amorellan siirto Järsön saaren edustalla 23.9.2020.
Voit seurata, miten Amorellan matka Långnäsin satamaan sujui ruotsinkielisestä tallenteesta.

Pohjakosketuksen saanut Viking Linesin M/S Amorella pääsi hieman ennen iltakahdeksaa Långnäsin satamaan purkamaan lastiaan.

Aluksen hinaus vei kaikkiaan nelisen tuntia. Matka sujui paikalta välitetyn suoran lähetyksen perusteella hyvin.

Karille ajaneen M/S Amorellan hinaus Långnäsin satamaan pääsi alkamaan puoli neljän aikoihin.

– Hän on nyt irti, iloitsi Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström STT:lle.

Tuntia myöhemmin alus pysäytettiin avoveteen, ja sukeltajat tutkivat sen pohjaan syntyneitä vaurioita. Matka jatkui jälleen ennen iltakuutta.

M/S Amorellan siirto Järsön saaren edustalla 23.9.2020.
Katso, miten Amorellan hinaaminen edistyi keskiviikkona.

Aluksen matkaamisesta Långnäsiin ei vielä iltapäivällä irrottamisen jälkeen uskallettu antaa tarkkaa arviota.

– Ei se vartissa suju. Långnäs on hyvin lähellä, ei sinne ole pitkä matka, mutta siirrossa menee pidempi aika. Varovasti siirretään. En tiedä, käytetäänkö omiakin koneita, nehän eivät ole vaurioituneet, totesi tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Ylelle kello 16 jälkeen.

Siirron aikataulu on elänyt pitkin päivää, mutta mitään yllättävää ei Viking Linen turvallisuus- ja liikennepäällikkö Dan Robertsin mukaan ole ilmennyt.

Hinausmatkaksi turvallisuus- ja liikennepäällikkö Dan Roberts arvioi muutaman meripeninkulman, jonka taittamiseen alukselta menisi normaalivauhdilla noin 15 minuuttia.

Roberts ei etukäteen halunnut tarkentaa laivan hinausreittiä Långnäsin satamaan, se saattaa poiketa normaalista laivareitistä.

Seurasimme tilannetta puolenpäivän jälkeen. Amorellan siirto viivästyi iltapäivään.

– Sanoimme jo alun perin, että tässä voi mennä pitempään. Ei tässä hosuta, eikä meillä ole mihinkään kiirekään. En tarkkaan tiedä, miksi siirto on viivästynyt, mutta toiset tehtävät vain vievät enemmän aikaa kun toiset, kertoi Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström STT:lle.

Viking Linen alus on ollut sunnuntaista alkaen Järsön saaren rannassa saatuaan pohjakosketuksen Ahvenanmaan saaristossa.

Aluksi laiva siirretään rantamatalikosta hieman väljemmille vesille, jotta pohjan kuntoa päästään tarkastelemaan paremmin. Siirtoa valmisteltiin jo tiistaina.

Alfons Håkansin hinaaja Kraft valmistautumassa Viking Amorellan siirtoon keskiviikkona aamupäivällä. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Laivan kaksoispohjaan on tiistaista lähtien paineella pumpattu paineilmalla vettä. Aluksen etuosa on kiinni mutapohjassa, ja painopistetta siirretään peräosaan, jotta irrottaminen olisi helpompaa. Lisäksi on tehty vakauslaskelmia.

Aamulla kahdeksan jälkeen neljä hinaajaa liikkui Amorellan ympärillä. Hinaajat kiinnittyvät Amorellaan ja vetävät laivaa taaksepäin antaen Amorellan omille koneille lisävoimaa.

Amorellan siirtoa valmisteltiin keskiviikkoaamuna Järsön saaren edustalla. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Matkatavarat, autot ja futarien paidat pois laivasta

Boijer-Svahnströmin mukaan laivan siirron Turun korjaustelakalle Naantaliin on tarkoitus alkaa mahdollisimman nopeasti lastin purkamisen jälkeen. Hän huomauttaa, että muutkin alukset käyttävät Långnäsin satamaa, joten Amorella ei voi viipyä siellä pitkiä aikoja.

Långnäsissa aluksesta puretaan muun muassa sen kyydissä olleet ajoneuvot. Laivalla on yli 40 henkilöautoa ja 49 rekkaa tai muuta kuljetusyksikköä. Autojen avaimet ovat Viking Linen hallussa, jotta ne saadaan siirrettyä ulos laivasta ja myöhemmin palautettua omistajilleen.

–Matkustajien tavarat on jo aikaisemmin siirretty Ahvenanmaalle. Ahvenanmaalaiset matkustajat ovat omaisuutensa jo saaneet ja muille tavarat toimitetaan myöhemmin.

Hinaajat M/S Amorellan ympärillä valmistelevat aluksen siirtoa Järsön saaren edustalla keskiviikkoaamuna. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström mainitsi Ylen aamussa myös IFK Mariehamnin pelaajien laivalla olleet pelipaidat. IFK:lla on ottelu Ilvestä vastaan Maarianhaminassa keskiviikkona ja peliasut piti saada laivalta pelaajille. Ne on nyt toimitettu joukkueelle.

Myöhemmin alus on tarkoitus siirtää Turun korjaustelakalle Naantaliin.

Amorella sai pohjakosketuksen Ahvenanmaalla sunnuntaina puolenpäivän jälkeen matkallaan Turusta Tukholmaan.

Tilanteen vakauttamiseksi alus ajettiin Järsön saaren rantaan.

M/S Amorellan reitti sunnuntaina. Keskiviikkona alus hinataa Långnäsin satamaan. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Laivalta evakuoitiin hieman yli 200 matkustajaa ja osa miehistöstä. Haverista ei aiheutunut henkilövahinkoja. Kaikkiaan aluksella oli 281 ihmistä.

M/S Gabriella korvasi maanantaina Amorellan Viking Linen Turun reitillä. Amorellan pohjakosketuksen aiheuttamat kustannukset ovat Viking Linen mukaan vielä selvittämättä.

– Laivahan on tietysti vakuutettu, mutta emme vielä tiedä kustannuksista. Täytyy telakalla katsoa vauriot ja mitä toimenpiteitä tullaan tekemään. On aivan liian aikaista pohtia sitä, kertoi tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Ylelle.

Aiemman arvion mukaan Amorella on pois liikenteestä ainakin pari viikkoa.

Amorellan sijainti sunnuntaisen haverin jälkeen. Kuva: Lasse Isokangas / Yle

Aiemmin aiheesta: