1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosikausia riideltyä louhosta Vantaalla ei ole vielä kuopattu – Pohjoismainen rakennusjätti harkitsee uuden ympäristöluvan hakemista

Uusi, pienempi louhoshanke paljastuu korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä. Alue kiinnostaa rakennusyhtiötä, koska rakentaminen painottuu pääkaupunkiseudulle.

kaivokset
Niina Ihalainen on vastustanut Luoteis-Vantaan ja Nurmijärven rajamaille kaavailtua louhinta- ja murskaushanketta yli 10 vuoden ajan.
Lamminsuon luonnonsuojelualue sijaitsee vuosikausia suunnitteilla olleen kivilouhoksen vieressä, Kolmostien toisella puolella. Arkistokuva syyskuulta 2018.Vesa Marttinen / Yle

Rakennuskonserni Peab Industriin kuuluva Swerock harkitsee hakevansa uutta ympäristölupaa kallion louhintaan ja murskaukseen sekä kiviaineksen kierrätykseen Vantaan Riipilässä.

– Harkitsemme asiaa, tähän on pantu jo niin paljon aikaa ja rahaa, mutta mitään lupahakemusta ei ole vielä jätetty, Swerockin Etelä-Suomen kiviainestoiminnan johtaja Heimo Olander sanoo puhelimessa.

Hän haluaa tarkentavat kysymykset sähköpostilla.

Louhoshanketta Vantaan Riipilään on puitu korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka, ja riitely luontoarvoista asukasaktiivien kanssa on kestänyt jo yli vuosikymmenen kuten tästä Yle Uutisten kaksi vuotta vanhasta uutisesta ilmenee.

Myös kiviaineksen louhintaa hakevan yhtiön nimi on muuttunut vuosien aikana: ensin lupaa haki Lemminkäinen Infra, sitten YIT Infra ja YIT Teollisuus ja nyt yrityskaupan kautta Peab Industri ja siihen kuuluva Swerock. Peab on suuri pohjoismainen rakennuskonserni.

Pienempi louhoshanke paljastuu KHO:n päätöksestä

Vantaan ympäristölautakunta hylkäsi Lemminkäisen ympäristölupahakemuksen louhoksesta joulukuussa 2016. Lemminkäinen valitti päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka ratkaisi asian syyskuussa 2018 luontoarvoja puolustaneiden asukkaiden eduksi.

Korkein hallinto-oikeus otti asian käsiteltäväkseen YIT Teollisuuden valitettua. Kesken valitusprosessin YIT Teollisuus kuitenkin ilmoitti pienentävänsä louhinta-aluetta 11 hehtaariin (aiemmin 16,7 hehtaaria). Myös kiviaineksen ottomäärä pieneni huomattavasti (1,8 miljoonaan kiintokuutiometriin aiemmasta 2,7 miljoonasta kiintokuutiometristä).

Tämän vuoksi KHO päätyi viime maaliskuussa kumoamaan ja poistamaan Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen. KHO:n mukaan uuden ympäristöluvan myöntäminen pienemmälle louhokselle kuuluu Vantaan ympäristölautakunnalle, ei hallinto-oikeudelle.

Asukasaktiivit siis voittivat joka tapauksessa ison yhtiön, kun alkuperäinen ympäristölautakunnan kielteinen päätös vuodelta 2016 jäi voimaan.

Alue kiinnostaa, koska rakentaminen painottuu pääkaupunkiseudulle

Nyt Swerockissa kuitenkin pohditaan uuden ympäristöluvan hakemista louhokselle.

Kysymyksiin louhoksen koosta tai louhittavan kiviaineksen määrästä yhtiö ei halua tässä vaiheessa vastata, vaikka korkeimmalle hallinto-oikeudelle pienempi koko ja määrä jo ilmoitettiin.

– Mikäli lupahakemus jätetään, sen oletetaan etenevän normaalin lupaprosessin tavoin. Riipilän alue on yhtiölle edelleen kiinnostava sijaintinsa vuoksi rakentamisen painottuessa pääkaupunkiseudulle, Olander vastaa sähköpostilla.

Lupahakemusta ei ole jätetty Vantaan ympäristölautakunnalle, vahvistaa Vantaan johtava ympäristötarkastaja Maarit Rantataro.

Lähellä kaksi luonnonsuojelukohdetta

Suunniteltu louhos sijaitsee Vantaan luoteiskulmassa lähellä Nurmijärven rajaa ja Kolmostietä. Kolmostien toisella puolella on Lamminsuon luonnonsuojelualue (siirryt toiseen palveluun) ja vieressä etelämpänä vanhojen metsien suojeluohjelmaan kuuluva Riipilän metsä (siirryt toiseen palveluun).

Louhinta voisi vaikuttaa muun muassa Riipilän metsän vesitasapainoon ja räjäytyksissä käytetyt aineet voisivat päätyä Lamminsuolle. Lisäksi Vantaan ympäristölautakunta muistutti kielteisessä päätöksessään vuonna 2016, että louhoksen toiminta sijoittuisi Nuuksiosta ja Vestrasta Keski-Uudenmaan metsäalueille ulottuvalle ekologiselle verkostolle.

Aluetta voi tutkia esimerkiksi Maanmittauslaitoksen karttapaikan avulla (siirryt toiseen palveluun) kirjoittamalla hakuun Riipilä, Vantaa.

Liittymä uuden Kehä 4:n linjauksessa

Uudenmaan ely-keskus julkaisi viime viikolla linjauksen uudesta Kehä 4:stä eli maantie 152:n jatkamisesta Tuusulanväylältä Kolmostielle. Tuossa linjauksessa Riipilän kohtaan - keskelle ei mitään - on suunnitteilla liittymä. Sen näet täältä Ympäristöhallinnon verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun), kohdasta Arviointiohjelma, liitekartta 1.

Miten tämä uusi tieyhteys palvelisi tätä louhosta?

– Kehä 4:n suunnitelmissa oleva liittymä palvelee toteutuessaan toimintaa alueella, Swerockin aluejohtaja Heimo Olander vastaa sähköpostilla.

Lue myös:

Uudesta Kehä nelosesta toivotaan helpotusta Kehä kolmosen ruuhkiin

Asukkaat saivat erävoiton Vantaan louhoskiistassa – syyttävät suuryhtiön hanketta lainvastaiseksi: "Vastaavaa tapahtuu koko ajan muuallakin maassa, sen täytyy muuttua"

Lue seuraavaksi