Hyppää sisältöön

Sibelius-fantasian magiaa: Ahveniston puut heräävät hämärän tullen henkiin Hämeenlinnassa – katso video

Sibeliuksen musiikki ja valoshow viedään Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa hylätyn hyppyrimäen alueelle.

Sibelius-fantasian jälkitunnelmia neljässä minuutissa
Sibelius-fantasian jälkitunnelmia neljässä minuutissa

Ääni- ja valoteknikot ovat alkuviikon ahertaneet käytöstä poistetun hyppyrimäen ympärillä Hämeenlinnassa.

Ahvenistoon puiden lomaan on asennettu valoheittimiä, kauttimia ja vedetty kaapeleita, jotta Sibelius-fantasian taide-elämys olisi valmis keskiviikko-illan ensi-iltaan. Hyppyrimäen päälle nostettu valo näkyy kilometrien päähän.

Yle näytti suorassa verkkolähetyksessä, millainen valo- ja ääniteos hyppyrimäen ympärille on syntynyt. Koko striimin tallenteen voit katsoa seuraavaa klikkaamalla.

Sibelius-fantasia Hämeenlinnan hyppyrimäellä
Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen musiikkiin pohjautuvan teoksen valosuunnittelun on tehnyt Juha Rouhikoski ja äänisuunnittelun Janne Auvinen. Hyppyrimäellä toimittaja Miki Wallenius ja kuvaaja Dani Branthin.
Sibelius-fantasian valotaidetta hyppyrimäen maastossa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Suosittu Sibelius-fantasia nähtiin useina vuosina Hämeenlinnan torilla massiivisena konsertti- ja taide-elämyksenä, joka keräsi torin täyteen yleisöä. Tänä vuonna fantasia siirtyi metsään koronan ja rahapulan vuoksi.

Vajaat sata valonheitintä

Äänistä vastasi Verkatehtaan toimitusjohtaja, koulutukseltaan valo- ja äänisuunnittelija Janne Auvinen ja valoista Juha Rouhikoski. Rouhikoskelle tämä oli yhdestoista kerta, Auviselle ensimmäinen.

– Hylätyn paikan eksotiikkaa ja romantiikkaa. Haluttiin mennä maisemaan, missä mahdollisesti itse säveltäjäkin on liikuskellut. Kun tulin tänne, laitoin tuottaja Janne Niemiselle viestiä että no, paikka löytyi, kertoi Rouhikoski.

Vajaat sata valonheitintä ja noin 200 000 ledvalopistettä valaisevat maastoa. Hyppyrin päältä valo suuntaa kohti säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymäkotia Hämeenlinnan keskustassa. Katselupaikka vaikuttaa kokemukseen, eli teoksesta kannattaa nauttia eri paikoista maastossa.

Musiikkina esitykseen sisältyy reilut kymmenen Sibeliuksen teosta.

Katsojilta kehuja

Ahveniston maastosta ensikommentit katsojilta olivat myönteisiä. Hattulalaiset naapurukset Riikka Mäkelä ja Anne Mäenpää kehuivat teosta vuolaasti.

– Tosi hieno! Yllättävän hieno! Kertakaikkisen mahtava juttu. En ollut kauhean innostunut torista eli oli kiva, että tämä tuotiin luontoon, tämä on näin jopa "sibeliusmaisempi", kehui Mäkelä.

– Keli on niin hieno, tosi kiva olla täällä luonnossa, loppusyyskuussa tämmöinen keli, erittäin hienoa, Mäenpää kiitteli.

Ahveniston hyppyrimäen ympäristöön rakennettua valo- ja ääniteosta on yleisöllä mahdollisuus ihailla neljänä iltana, keskiviikosta lauantaihin. Noin 10 minuuttia kestävä esitys nähdään joka ilta kello 19.30–22.00 kolme kertaa tunnissa. Väliaikoina metsäinen alue on valaistu.

Valo- ja ääniteos Sibeliuksen hengessä nähdään hyppytornin ympärillä neljänä iltana. Kuva: Dani Branthin / Yle

Valo- ja äänimaailma alkaa Hiihtomäentien yläpäästä ja kulkee hyppyrimäen ympäri. Katsojat voivat jättää autonsa jäähallin alueelle, josta siirrytään kävellen ylös mäelle.