1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Virolaisrikolliset höynäyttävät rakennusyrittäjiä, Amorellan hinaus alkaa, mitä Suomen amerikkalaiset ajattelevat vaaleista?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies esittelee pienikokoista kaivinkonetta.
Poliisi epäilee yrittäjä Ari Haataisen rakennusalan yrityksen joutuneen virolaisen rikollisliigan kohteeksi. Ari Haatainen

Rakennusalan yritykset uudenlaisen huijauksen kohteena

Viron järjestäytynyt rikollisuus on iskenyt uudella konseptilla suomalaisiin rakennusalan yrityksiin. Helsingin poliisi tutkii useita kymmeniä tapauksia, joissa yritykset ovat menettäneet esimerkiksi kalliita kaivinkoneita. Yhden kaivinkoneen huijarille menettänyt yrittäjä järjesti poliisin kanssa ansan samaa yrittäneelle.

Amorella hinataan Långnäsin satamaan – katso suora lähetys Yle Areenassa kello 8

Amorella Järsön saaren rannassa Ahvenanmaan saaristossa.
M/S Amorellan siirto-operaation valmistelu on aloitettu varhain aamulla, ja siirto kestää koko päivän.Niclas Nordlund / Lehtikuva

Karille ajanut M/S Amorella hinataan Långnäsin satamaan keskiviikkona. Viking Linen alus on ollut sunnuntaista alkaen Järsön saaren rannassa saatuaan pohjakosketuksen Ahvenanmaan saaristossa. Aluksen siirto-operaation valmistelu on aloitettu varhain aamulla, ja siirto kestää koko päivän. Yle seuraa Amorellan siirtoa koko päivän suorissa lähetyksissä Yle Areenassa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 40 päivää – tapasimme kaksi Suomessa asuvaa äänestäjää

Joe Bidenia äänestävä Lena Grenat halaa nauraen toimiston käytävällä olevaa vapaudenpatsaan pienoismallia.
Lena Grenatille tärkeintä ei ole Joe Bidenin valinta, vaan mikä tahansa vaihtoehto nykyiselle poliittiselle johdolle.Petteri Juuti / Yle

Suomessa asuu noin 6 000 Yhdysvaltain kansalaista, joilla on pian edessään sama kysymys kuin kaikilla amerikkalaisilla: Trump vai Biden? Espoossa asuva Raymond G. Bush äänestää Donald Trumpia, koska hän uskoo Trumpin saaneen Amerikassa paljon hyvää aikaan. Helsinkiläinen Lena Grenat äänestää Joe Bidenia, koska hänen mukaan mikä tahansa vaihtoehto on parempi kuin nykyinen hallinto.

Hyppää kirjeenvaihtajan matkaan Kamtšatkalle, maailman tuliperäisimmälle seudulle

Karu tulivuorimaisema
Kamtšatkalla on maailman suurin tulivuorten keskittymä. Yhteensä tulivuoria on siellä kolmesataa, joista 29 on aktiivisia.Sergei Aksjutenko

Venäjän Kaukoidässä, Tyynenmeren rannalla sijaiseva Kamtšatka on kiehtonut tutkimusmatkailijoita pitkään – ja nyttemmin myös turisteja. Harvaan asuttu tuliperäinen niemimaa on kaukana Moskovasta ja eristyksissä juna- ja maantieverkosta. Mutta lentämällä sinne pääsee ja turisteja kierrätetään henkeäsalpaavissa maisemissa, tulivuorien ja kuumien lähteiden luona, Ural-kuorma-auton kyydissä. Miltä näyttää laavakentällä, entä kentän uumenissa olevissa luolissa?

Lapissa pilviä, etelässä poutaa

Kuvassa on keskiviikon sää.
Yle

Keskiviikon vastaisena yönä oli pohjoisessa monin paikoin pakkasta. Keskiviikkona aamulla on paikoin sumua ja Lapissa sataa vähän vettä, Käsivarressa tulee lunta tai räntää.

Päivä on etelässä poutainen, melko aurinkoinen ja lämmin. Maan keskiosissa pilvisyys on runsaampaa. Pohjoisessa on pilvistä ja paikoin sataa tihkua tai vettä.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi