Hyppää sisältöön

Nuorten nuuskan käyttö ei vähentynyt Torniossa rajavalvonnasta huolimatta

Nuorten nuuskaaminen ei näytä hiipumisen merkkejä.

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan Torniossa liki 20 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Puoli vuotta kestänyt rajavalvonta ei juurikaan ole näkynyt Tornion katukuvassa nuorten nuuskan käytön vähenemisenä.

Ennaltaehkäisevää päihdetyötä Torniossa tekevä nuoriso-ohjaaja Armi Nitovuori kertoo, että nuuskan käytössä ei ole ollut huomattavaa eroa normaaliaikaan verrattuna kuin kaikista nuorimpien kohdalla.

– Alakouluikäisten kanssa ei ole ollut niin paljoa nuuskaongelmaa, kun raja oli kiinni.

Nitovuori toteaa, että kouluterveys- ja päihdekyselyjen mukaan nuorten nuuskankäyttö ei näytä hiipumisen merkkejä.

– Nuuskan käyttö on paremminkin nousussa. Alkoholin käyttö on muutaman vuoden ollut nuorilla rauhallisempaa, mutta nyt senkin käyttäminen on taas noussut, vuosia nuorten kanssa työskennellyt Nitovuori luonnehtii.

Kielletty kiinnostaa nuoria

Nitovuoren näkemyksen mukaan nuoria vetää nuuskan käytön pariin etenkin se, että se on kiellettyä.

– Myös se, että siitä ei jää niin helposti kiinni. Tupakasta jää niinkin kiinni hajun vuoksi, mutta nuuskaa on helpompi käyttää.

Nitovuori huomauttaa, että harjaantunut nuoriso-ohjaajan silmä on kuitenkin oppinut huomaamaan nuuskan nuoren huulessa. Tieto nuoren nuuskan käytöstä lähtee aina eteenpäin.

– Jos meillä esimerkiksi nuori jää tilalla kiinni nuuskasta, niin siitä otetaan yhteyttä kotiin ja lastensuojeluun. Sanktiot katsotaan sitten tilanteen mukaan, mutta tieto lähtee aina eteenpäin, sanoo Nitovuori.

Viimeisimmän kouluterveyskyselyn mukaan Torniossa liki 20 prosenttia kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista pojista käyttää nuuskaa päivittäin. Nuorimmat nuuskaajat ovat alle 10–vuotiaita.

Tornion päihdeinforyhmä tekee vuosittain kyselyn yläkouluilla ja vastaava kysely tehdään myös koko Meri-Lapin alueella .