Hyppää sisältöön

Puoli vuosisataa kirjastoautotoimintaa Janakkalassa – poistuuko kirjastoauto katukuvasta tammikuussa?

Janakkalan sivistyslautakunnan talousarviossa esitetään, että kirjastoautotoiminnasta luovutaan tämän vuoden lopussa.

Kanta-Hämeessä kirjastoautotoimintaa on Forssassa Hattulassa, Hausjärvellä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lopella ja Tammelassa. Kuva: Yle / Hanna Othman

Janakkala on luopumassa kunnan kirjastoautotoiminnasta ensi vuoden alussa. Näin esittää sivistyslautakunta vuoden 2021 talousarviossa, jota se käsittelee kokouksessaan keskiviikkona.

Talousarvion mukaan kirjastoautotoiminnan lakkauttamisella Janakkalaan saadaan aikaan säästöjä 72 500 euroa vuodessa. Kirjastoauto pysähtyi Janakkalassa viime vuonna viikoittain 57 eri pysäkillä.

Suomen yleisten kirjastojen tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Janakkalassa hieman yli viidennes kaikista lainoista tehtiin viime vuonna kirjastoautosta. Kirjastoautosta tehtiin viime vuonna Janakkalassa yhteensä 62 500 lainaa.

Suhteutettuna kaikkiin kirjastosta tehtyihin lainoihin on Janakkalan kirjastoauto lainamäärillä mitattuna yksi koko Suomen vilkkaimmista.

Janakkalassa on ollut kirjastoautotoimintaa kohta kunnioitettavat 50 vuotta. Kirjastoauton mukana kulkee noin 4 000 kirjaa, lehteä, elokuvaa ja muuta aineistoa, mutta pääkirjaston ja Tervakosken aineisto on myös asiakkaiden saatavilla auton kautta.

.
.