1. yle.fi
  2. Uutiset

Laaja tutkimus: Rokotteiden vastustus vähentynyt jo ennen koronaa – Paikalliset epidemiat ja valeuutiset lisäävät epäluuloja

YK on nimennyt rokotusvastaisuuden yhdeksi maailman vakavimmista terveysuhkista.

rokotteet
Kuvassa osoitetaan mieltä koronarajoituksia vastaan Kaliforniassa.
Rokotteisiin suhtautuminen jakaa mielipiteitä myös Yhdysvalloissa. Koronarajoituksia vastaan osoitetaan mieltä Kaliforniassa. AOP

Luottamus rokotteiden tehoon ja turvallisuuteen on maailmalla lisääntynyt. Toisaalta rokotteita kohtaan tunnettu epäluulo on niihin kielteisesti suhtautuvien kohdalla entistä syvempää.

Tiedot käyvät ilmi lääketiedelehti Lancetissa julkaistusta laajasta, 149 maata kattavasta tutkimuksesta.

Kun dengue-kuume vaati toistatuhatta uhria Filippiineillä vuonna 2019, rokotteita turvallisina pitävien ihmisten määrä laski yli 80 prosentista vähän yli 50:een.

Epäluottamusta lisäävät esimerkiksi somen salaliittoteoriat mutta myös esimerkiksi virustautien nouseminen suureksi uutiseksi erityisesti koronan myötä.

Vaccine Confidence Project-tutkimuksessa haastateltiin 284 000 ihmistä eri puolilla maailmaa. Tutkimuksen löydät kokonaisuudessaan tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Euroopassa luotetaan eniten

Rokotteisiin suhtautumista tutkittiin vuosina 2015–2019 ennen pandemian nopeutumista. Paikalliset, tämän vuoden aikana tehdyt tutkimukset osoittavat, että erityisesti Euroopassa luottamus rokotteisiin on vahvistunut.

Asenteet kuitenkin muuttuvat nopeasti. Tutkimusta esittelevällä Ozy-uutissivustolla (siirryt toiseen palveluun)nostetaan esimerkiksi rokotteisiin yleensä myönteisesti suhtautuva Britannia, jossa maaliskuussa COVID-19-rokotetta vastusti seitsemän prosenttia haastatelluista. Kesäkuussa luku oli 11 ja heinäkuussa 14 prosenttia.

Syynä vastustuksen kasvulle oli tutkimusryhmään kuuluvan Alex de Figueiredon mukaan ensimmäisen aallon aiheuttamien rajoitusten purkaminen Britanniassa. Kun arki normalisoitui hieman, ihmisten usko omaan selviytymiseen vahvistui.

Poikkeuksen yleisestä eurooppalaisesta suuntauksesta tekee Serbia, jossa toimii aktiivisia rokotevastaisia ryhmiä. (siirryt toiseen palveluun) Esimerkiksi tuhkarokko on vaatinut kymmeniä kuolonuhreja rokotteista kieltäytymisen vuoksi.

Kuvassa annetaan henkilölle rokotepiikki.
Rokotteita kehitetään ja niitä on saatavilla myös yleisiin virustauteihin, kuten influenssaan. Michael Reynolds / EPA

Epäilijöitä löytyy Aasian ja Afrikan väkirikkaista valtioista

Dengue-kuumeen koetteleman Filippiinien saariryhmän lisäksi luottamus rokotteisiin laski muun muassa Indonesiassa, Pakistanissa, Nigeriassa, Afganistanissa, Etelä-Koreassa ja Azerbaidzhanissa.

Myös Yhdysvalloissa suhtautuminen rokotteisiin on vahvan kaksijakoista. Yhtenä syynä pidetään sekavaa ja ristiriitaista viestintää alkaen Valkoisesta talosta osavaltioiden säännöksiin.

Rokotteisiin luottavia ja niitä epäileviä maita 2015–2019
Samuli Huttunen / Yle

Pohjoismaissa rokotekielteisyys on ollut perinteisesti vähäistä. Myös Irlannissa luottamus on entuudestaan vahvistunut.

Aiemmin rokotteisiin epäillen suhtautuneissa valtioissa, kuten Ranskassa ja Italiassa luottamus rokotteiden tehoon ja turvallisuuteen nousi neljän vuoden tutkimusjakson aikana.

Kymmeniä rokotteita testattavana

Kansainvälisissä lääkeyrityksissä etsitään kilvan koronavirukseen tehoavaa rokotetta.

Kokeet ovat monivaiheinen prosessi. The New York Times -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että alussa testataan annostusta ja turvallisuutta ensin eläimillä ja sitten koehenkilöillä. Tämän jälkeen testiryhmiä vähitellen suurennetaan.

Aluksi viranomaiset myöntävät luvan rajoitettuun jakeluun ja lopuksi yleiseen käyttöön. Eri mailla on eri käytäntöjä. Esimerkiksi Venäjä ilmoitti saaneensa rokotteen valmiiksi jo elokuussa.

Yleisemmin rokotetta odotetaan markkinoille ensi vuoden aikana.

Lue myös:

Rokotevastaisuus lisääntyy ja moni uskoo rokotteilla olevan haittavaikutuksia

"En ole rokotevastainen, mutta ei tämä näin voi mennä" – rokotuspakko jakaa Italiassa perheitä ja lääkäreitä

4 kysymystä suomalaisten rokotussuojasta – rokotusasiantuntija luottaa enemmän valistukseen kuin pakkoonPolion sairastaneen on vaikea käsittää, miksi niin moni jättää lapsensa rokottamatta: "Ihmiset eivät ymmärrä, mitä polio on ollut"

Lue seuraavaksi