1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolan Energia korottaa sähkön siirtohintaa ja kaukolämpömaksuja

Keväällä siirtohintoja alennettiin kahdeksi kuukaudeksi koronakriisin takia.

hinnankorotus
Kaapelikeloja tien vieressä.
Sähkökaapeleiden kaivaminen maan alle maksaa paljon.Petteri Bülow / Yle

Kokkolan Energiaverkot nostaa sähkön siirtohintoja ja Kokkolan Energia kaukolämmön energiamaksuja. Sähkön siirtohinta ja perusmaksut nousevat marraskuun alusta alkaen kaikissa tuoteryhmissä keskimäärin kahdeksan prosenttia. Sähkölämmiteiselle omakotiasujalle (16 000 kWh) korotus on vajaat 7 euroa kuukaudessa.

Kaukolämmön energian hintaan tulee marraskuussa 3,72 euron eli noin viiden prosentin korotus megawattitunnilta kanta-Kokkolan alueella.

Energialaitos perustelee korotusta investoinneilla sähkön toimitusvarmuuteen. Kokkolassa investoidaan sähköverkkoihin vuosittain 3–4 miljoonaa euroa vuodessa.

– Aila-myrsky osoitti karulla tavalla, kuinka tärkeää on rakentaa säävarma sähköverkko. Verkon kehittämisen lisäksi sähkön siirtotoimintaa rasittaa tänä vuonna muun muassa Tankarin saaren sähkökaapelin yllättävä vioittuminen ja kaapelin uusiminen sekä osittain koronapandemian aiheuttama sähkön siirron kokonaismäärän pieneneminen. Korotuksen jälkeenkin Kokkolan Energiaverkkojen siirtohinnat ovat hyvin kilpailukykyiset, kertoo Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki tiedotteessa.

Voimalaitokselle iso ympäristöinvestointi

Siirtohintojen tarkistukselle oli Rintamäen mukaan painetta jo alkuvuodesta, mutta koronatilanteen vuoksi Kokkolan Energiaverkot puolitti siirtohinnnat huhti- ja toukokuun ajaksi ja korotus siirrettiin loppuvuodelle. Kokkolan Energiaverkot haastoi myös muut energiayhtiöt mukaan koronatalkoisiin ja sai toimenpiteellään runsaasti myönteistä julkisuutta. Huhti-toukokuun siirtomaksujen huojennuksen vaikutus hintojen korotuspaineeseen oli Rintamäen mukaan vähäinen.

Kaukolämmön hinnankorotus johtuu polttoainekustannusten noususta, kaukolämpöverkon perusparannustöistä sekä päästövähennystoimien tuomista kustannuksista. Esimerkiksi loppuvuodesta Kokkolan Energian voimalaitoksella otetaan käyttöön yli 8 miljoonan euron savukaasulauhdutin. Se paitsi vähentää päästöjä, se myös parantaa voimalan energiatehokkuutta.

– Mahdollisuuksien mukaan siirrymme tulevaisuudessa turpeesta uusiutuvaan metsäpolttoaineeseen ja tämä muutos tulee myös vaatimaan investointeja sekä aiheuttaa kustannusten nousua, kertoo Rintamäki.

Lue seuraavaksi