1. yle.fi
  2. Uutiset

Lieksan koronaryppäässä jopa satoja altistuneita, useita uusia rajoitustoimia voimaan – asukas: "En olisi ikinä uskonut, että tänne asti tulee"

Sahan toimintaa on ajettu alas ja yli 50 hengen kokoontumiset on kielletty ainakin viikoksi.

koronavirus
Lieksalaiset Tiina Puoskari ja Jari Matilainen olivat keskustassa sonnustautuneina mustiin kasvomaskeihin.

Lieksassa Pohjois-Karjalassa on todettu torstaihin mennessä yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Altistumisia on ainakin useita kymmeniä, jopa satoja.

– Lisää rajoitustoimenpiteitä tulee varmasti. Altistuneiden määrä on iso, voidaan puhua jopa sadoista, toteaa Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

Taisto Martiskaisen Kaupan kaivo -taideteos Lieksan keskustassa.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten mukaan altistumiset keskittyvät Binderholz Nordicin Lieksan sahalle. Sahan toimintaa on toistaiseksi keskeytetty.

Kokoontumisrajoituksia, maskisuositus

Lieksassa tiukennetaan väliaikaisesti kokoontumisrajoituksia tartuntojen vuoksi. Lieksan alueella kaikki yli 50 hengen kokoontumiset kielletään välittömästi viikon ajaksi, jonka jälkeen tilannetta harkitaan uudelleen.

Lisäksi Lieksassa otetaan käyttöön kasvomaskisuositus kaikilla julkisilla paikoilla ja paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Suositus koskee yli 15-vuotiaita.

Lieksan kaupungin ja Siun soten toimintojen osalta osa toiminnoista suljetaan viikon ajaksi, osan toiminta jatkuu mukautettuna ja ne toimipaikat, joissa on turvalliset toiminnan edellytykset, jatkavat toistaiseksi normaalia toimintaa.

Rajoituksia sosiaalipalveluihin, lähiopetus jatkuu

Ikäihmisten palvelujen osalta vierailumahdollisuus Siun soten terveyskeskussairaaloissa ja palveluasunnoissa on rajattu, ja niissä käytetään yksilöllistä harkintaa.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta tämän hetken toimenpiteet koskevat työntekijöiden liikkuvuuden rajoittamista niin, että kuntarajojen yli kulkemista ei tehdä, vaan lieksalaiset työntekijät työskentelevät Lieksassa, eikä kaupunkiin tule muista kunnista työntekijöitä. Fyysisistä asiakastapaamisista hoidetaan vain välttämättömät tapaamiset.

Kaupungin varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat lähiopetuksessa. Tartuntaketjujen seuraamisen perusteella koulujen sulkemiselle ei ole tällä hetkellä tarvetta, mutta tilannetta seurataan jatkuvasti.

Lukio-opetus jatkaa myös lähiopetuksessa, lukuun ottamatta abiturientteja, jotka siirtyvät etäopetukseen syksyn ylioppilaskirjoituksiin saakka.

Siun soten mukaan tartuntojen jäljille päästiin maanantaina 21. syyskuuta Lieksassa varmistuneen koronavirustartunnan kautta. Jäljitystyö on vielä kesken, joten tartuntojen ja altistuneiden määrä voi vielä kasvaa.

Ennen 21. syyskuuta varmistunutta tartuntaa Lieksasta ei ollut tullut julkisuuteen yhtään koronatartuntaa. THL:n tietojen mukaan Lieksassa oli aiemmin alle 5 vahvistettua tartuntaa.

Lieksassa on asuu noin 10 800 ihmistä. Ikäihmisten osuus väestöstä on yksi Suomen korkeimmista.

Osa Binderholzin 160 työntekijästä asuu Pohjois-Karjalan ulkopuolella

Lieksan Binderholz Nordic Oy:n sahalla työskentelee noin 160 työntekijää. Heistä mahdollisesti altistuneita on kaksi kolmasosaa.

– Osa sahan henkilökunnasta tulee kauempaa, jopa Pohjois-Karjalan ulkopuolelta, kertoo operatiivinen johtaja Juha Kohonen.

Binderholzin sahan sisäänkäynti Lieksassa.
Binderholzin Lieksan sahalla käy töissä ihmisiä myös muista maakunnista.Pauliina Tolvanen / Yle

Näin ollen altistumisia ja tartuntoja on voinut levitä yli maakuntarajojen. Viranomaiset selvittävät tartuntatilannetta ja altistumisia aktiivisesti kahden seuraavan päivän aikana.

– Tilanne on analyysivaiheessa. Osa tuotannosta on keskeytetty toistaiseksi tänä aamuna. Tilanne voi olla erittäin paha Suomen yksikölle ja Lieksalle, toteaa Kohonen.

Lieksan Binderholzin saha on tiettävästi Suomen ensimmäinen tuotantolaitos, jonka toiminta keskeytetään koronan takia.

– Tilauskirjat ovat täynnä, mutta terveys edellä mennään. Jokainen päivä maksaa paljon. Toivon, että tilanne ei pitkity, sillä meillä on ollut vakavia ongelmia työvoiman saamisessa.

Lieksan yksikkö on pieni pala kansainvälisen konsernin kaaviossa. Kohosen mukaan Nurmeksessa työt jatkuvat entiseen mallin.

Itävallassa ja Saksassa toimivassa yhtiössä työskentelee yhteensä yli 2500 työntekijää.

Lieksan päätuotteet ovat kuusisahatavara, liimapuupalkit ja höylätyt tuotteet. Binderholzin saha on yksi Lieksan suurimmista työnantajista.

"En olisi ikinä uskonut, että tänne Lieksaan asti tulee"

Koronaryppään paljastuminen jakoi mielipiteitä ja tunteita Lieksassa. Kaupungin katukuva oli keskiviikkona hiljainen. Vain muutamilla ihmisillä oli maski kasvoilla.

– Asumme itse korvessa, enkä olisi ikinä uskonut, että korona tänne Lieksaan asti tulee, totesi Tiina Puoskari, joka kertoi varannensa maskin terveydentilansa vuoksi.

Jari Matilainen suhtautui virukseen vähemmän vakavasti ja lähinnä mielenkiinnolla.

– Onko korona lopulta niin paha, mietti Matilainen ja vertaili virusta kausi-influenssaan.

Urheilupaikat ja tapahtumat vaakalaudalla

Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Siebernsin mukaan Lieksassa voidaan ottaa käyttöön lisää rajoitustoimenpiteitä nopealla aikataululla.

–Alustavasti on puhuttu, että liikuntapaikkoja kuten uimahalli ja jäähalli voitaisiin laittaa kiinni.

Lieksassa voi Siebernsin mukaan saada koronaviruksen mistä tahansa. Noudattamalla turvavälejä ja hygieniaa sekä muita suosituksia viruksen tarttuminen kauppareissulla on epätodennäköisempää kuin esimerkiksi harrastustoimessa.

– Altistuneiden määrä on iso, ja jäljitystyö on kesken. Positiivisia tapauksia voi löytyä lisää.

Lieksassa Kolilla on suunniteltu järjestettäväksi polkujuoksukilpailu Vaarojen maraton kahden viikon kuluttua. Noin 1 200 osallistujaa keräävä tapahtuma on nyt vaarassa peruuntua.

Infektioylilääkäri muistuttaa, että etenkin riskiryhmään kuuluvien on syytä välttää massatapahtumia.

Juttua päivitetty klo 19.13: Lisätty Lieksan kaupungin ja Siun soten tiedottamat uudet rajoitustoimet.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa 93 uutta tartuntaa ja kaksi kuolemantapausta, Lieksassa tartuntarypäs – kaupunkiin maskisuositus, Pariisi saattaa kieltää yli 10 hengen kokoontumiset

Lue seuraavaksi