1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksan poliisilla iso ratsia ympäri maan – yli 80 itäeurooppalaisen lihanpakkaajan epäillään työskentelevän maassa laittomasti

Työntekijät ovat tulleet Saksaan väärennetyillä papereilla ilmeisesti Romaniasta, Ukrainasta ja Valko-Venäjältä.

Saksa
Kuvassa on poliiseja Saksassa.
Saksan poliisi on tehnyt yli 40 ratsiaa keskiviikkoaamun aikana tiloihin, joiden epäillään liittyvän laittomasti maassa työskenteleviin lihanpakkaajiin. Kuvan poliisit osallistuvat ratsiaan Saksi-Anhaltissa.Jan Woitas / DPA

Saksassa poliisi on tehnyt ratsioita yli 40 kotiin ja kiinteistöön varhain keskiviikkoaamuna. Kiinteistöjä on tutkittu viidessä osavaltiossa.

Poliisi haluaa kuulustella yli 80 lihanpakkaajana työskentelevää itäeurooppalaista, joiden poliisi epäilee tekevän laittomasti töitä Saksassa. Suurin osa työntekijöistä on ilmeisesti Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Romaniasta.

Poliisin epäilyksien kohteena on kaksi firmaa, joiden epäillään tuoneen laittomasti lihanpakkaajat Saksaan. Työntekijät ovat ilmeisesti tulleet maahan väärennetyillä henkilöpapereilla.

Asiasta kertovat saksalaismediat ja uutistoimisto Reuters.

Kaksi firmaa, 10 epäiltyä

Saksan poliisi on kaivellut tapausta huhtikuusta lähtien.

Poliisi tutkii kahta eri yritystä ja epäiltyjä on 10. Muiden muassa saksalainen ZDF (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että heistä kahdeksan olisi miehiä ja kaksi naisia.

Kyseiset henkilöt ovat auttaneet työntekijöitä Saksaan saapumisessa, majoituksen järjestämisessä ja viranomaisten kanssa asioimisessa. Palveluiden "hinta" on vähennetty työntekijöiden palkasta.

Epäiltyjen saamaksi taloudelliseksi hyödyksi arvioidaan 1,5 miljoonaa euroa.

Työntekijöitä uhkaa karkotus

Tutkimuksia on tehty keskiviikkoaamuna Ala-Saksissa, Saksi-Anhaltissa, Saksissa, Nordrhein-Westfalenissa ja Berliinissä. Pelkästään Ala-Saksissa ja Saksi-Anhaltissa ratsioihin on osallistunut mediatietojen mukaan yli 800 viranomaista.

Laittomasti maassa työskenteleviä henkilöitä uhkaa karkotus, kirjoittaa ZDF.

Saksan lihateollisuus on ollut polttava puheenaihe tänä vuonna. Alan itäeurooppalaiset työntekijät ovat asuneet ahtaissa ja kurjissa oloissa, minkä epäillään edesauttaneen paikallisten koronatartuntaryppäiden syntymistä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi