Pikatestit voisivat tehostaa koronaseulontaa merkittävästi ja paljon nykyistä testiä halvemmalla – infektiolääkärin mukaan luotettavuus on parantunut reilusti

Pikatestin hinta on asiantuntijalääkärin mukaan vain kymmenesosa nykyisin laajalti käytetyn testityypin hinnasta.

Pikatesti voidaan ottaa nenänielusta kuten nykyisin laajalti käytetty pcr-testikin, mutta se ei vaadi analysointiin laboratorio-olosuhteita. Se vähentäisikin myös laboratorioiden suureksi paisunutta työkuormaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronaviruksen pikatestien luotettavuus on parantunut niin paljon, että niistä voisi olla merkittävää hyötyä viruksen leviämisen ehkäisemisessä.

Nopea ja liikuteltava testausmenetelmä voisi auttaa väestön koronaseulonnassa, mutta myös Lapin matkailua. Pikatesti voitaisiin ottaa riskimaista tulevilta vaikkapa lentokentällä tai hotellissa ja tulos saataisiin jopa tuntien sisällä.

Uusissa pikatesteissä sadasta positiivisesta löytyy varmuudella 77 tapausta, kun nykyisin Suomessa käytössä olevassa nukleiinihappo- eli pcr-testissä luku on 80. Ero on kaventunut pieneksi, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

– Jos puhutaan seulontatesteistä, niin se on erinomaisen hyvä.

Vielä kesällä pika-antigeenitestin niin sanottu herkkyystaso oli ainoastaan 64.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on suositellut jo muutama viikko sitten, että pikatestit otettaisiin nykyistä laajemmin käyttöön testauskapasiteetin nostamiseksi.

Myös osa yksityisistä lääkäriyrityksistä on ottanut pikatestejä käyttöön esimerkiksi Helsingissä, Oulussa ja Rovaniemellä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Kainuussa hyviä kokemuksia

Kainuussa muun muassa Kuhmossa, missä oli useita korona-altistumisia, on käytetty viimeisen viikon ajan pika-antigeenitestiä. Myös vakiintuneita pcr-testejä tehdään yhä.

Kainuun soten pandemiapäällikkö, hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo, että kokemukset ovat olleet myönteisiä: jos pikatesti näyttää positiivista, tulos on positiivinen 99 prosentin varmuudella.

– Osumatarkkuus on erityisen hyvä, vääriä positiivisia ei tipahtele, sanoo Koukkari, jolla on infektiolääkärin koulutus.

Kainuun aiempaan koronatartuntaketjuun liittyi väärä negatiivinen testitulos, jonka vuoksi altistuneita ehti kertyä.

Kainuussa on käytetty viimeksi kuluneen viikon aikana pikatestejä koronatartuntojen selvittämiseen. Ylilääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaan tulokset ovat olleet luotettavia. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Pika-antigeenitesti on nimensä mukaisesti myös nopea, sillä tulos saadaan jo puolen tunnin kuluttua näytteenotosta.

Satojen miljoonien säästöpotentiaali

Nykyinen käytössä oleva pcr-testi on kallis ja kustannukset hoitaa viime kädessä veronmaksaja. Yksi antigeenitesti maksaa noin 10 euroa, kun pcr-testin hinta on runsaat 100 euroa. Yksityisellä hinta nousee vielä huomattavasti korkeammaksi.

– Puhutaan satojen miljoonien säästöpotentiaalista. Kun lasketaan työn hintaa sille, kun lieväoireinen, mutta työkuntoinen henkilö on poissa töistä ja odottaa testitulosta, puhutaan varmaankin jo miljardiluokasta, laskee hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari.

Antigeenipikatesti ei vaadi erillisiä laitteistoja eikä laboratorio-olosuhteita. Ne helpottaisivatkin myös tällä hetkellä kovilla olevien laboratorioiden työkuormaa.

Antigeenitesti otetaan nyt laajalti käytetyn pcr-testin tapaan nielusta tai nenän kautta. Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan antigeenitestin analysointi muistuttaa esimerkiksi angiina- tai raskaustestiä.

– Tämä vaatii koulutusta, mutta ei ole mikään uusi testimenetelmä ja on sinänsä helppokäyttöinen, Broas sanoo.

Pikatestistä Lapin matkailun pelastus?

Antigeenitestien käyttöönottoa valmistellaan muun muassa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Lapin sairaanhoitopiirissä suunnitellaan jo runsaan 200 000 pika-antigeenitestin tilaamista.

Markku Broaksen mukaan pikatestien parantunut luotettavuus ja ketteryys olisi iso etu väestön testaamisessa, sillä testi voidaan ottaa periaatteessa missä vain.

– Pikatestien ensisijainen tehtävä olisi väestön tehokkaampi testaaminen pitkien etäisyyksien Lapissa, Broas sanoo.

Hänen mukaansa pikatesti on nopeutensa ansionsa käyttökelpoinen myös ulkomaalaisten matkustajien testaamiseen lentokentillä, mitä on Lapissa pohdittu.

– Varmasti pika-antigeenitestillä voisi olla lentokenttäseulonnassa merkitystä, kun testitulos saadaan lähes saman tien. Tietysti molemmat vaativat testihenkilökuntaa, muistuttaa Broas.

Broas väläyttää vielä, että testi voitaisiin ottaa ulkomaalaisilta matkailijoilta tarvittaessa myös hotelleissa.

– Tämä on ketterä testi, jota voisimme käyttää mobiilisti eli käydä matkailukohteissa ja testata paikan päällä ja saada vastaukset heti.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.