1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Etelästä hönkii Suomeen nyt lämmintä ilmaa, eikä se ole häviämässä aivan hetkeen – syyskuusta tulossa taas keskimääräistä lämpimämpi

Huominen torstai on lähipäivistä lämpimin.

sää
Lämpötilat nousevat korkealle lähipäivinä.
Lämpötilat nousevat korkealle lähipäivinä.Seija Paasonen / Yle

Etelästä työntyvä lämmin ilmamassa on saavuttanut Suomen. Se tarkoittaa, että lämpötilat nousevat tänään ja lähipäivinä laajalti 20 asteen tuntumaan tai jopa sen yli.

Ylen meteorologi Seija Paasonen kertoo, että lämpimän ilman vyöhyke ulottuu tänään Länsi-Lapista Koillismaalle kulkevalle linjalle. Tätä linjaa pohjoisempana ilma on viileämpää.

Paasosen mukaan vielä on kysymysmerkki, jaksaako aurinko puskea kunnolla läpi kostean, lämpimän ja sumuisen ilmamassan.

– Voi olla, että etelässä sumupilvi hälvenee ja aurinkoa nähdään. Viron puolellahan on tällä hetkellä selkeää. Puolen päivän jälkeen näemme paremmin, mitä pilvisyydelle tapahtuu. Jos meillä ei olisi Itämerta tuossa välissä, täällä olisi kanssa selkeää, Paasonen sanoi ennen puoltapäivää.

Paasonen kertoo, että jos sumupilvi hälvenee, kaksikymmentä astetta saavutetaan jo tänään.

Säässä on etenkin tänään suuri ero etelän ja aivan pohjoisimman Suomen välillä. Siinä missä etelässä nautitaan lähes parinkymmenen asteen lämmöstä, Käsivarren Lapissa lämpötilat pysyttelevät muutamassa asteessa ja räntä- ja lumisateetkin ovat mahdollisia.

Sinänsä pohjoisimman Lapin lumisateet eivät yllätä enää tähän aikaan vuodesta.

– Kelikamerakuvista olemme nähneet viime päivinä, että Saanalla on ollut aina välillä ohuelti lunta.

Huominen torstai on lähipäivistä lämpimin. Lämmin ja kostea ilma tuo kuitenkin mukanaan sade- ja ukkoskuuroja maan etelä- ja lounaisosiin. Maan keskivaiheilla keli on kuivempaa.

– Jos aurinko pääsee sateiden lomassa paistamaan, 20 lämpöastetta voi mennä rikki etelässä.

Lämpöä riittänee myös lokakuun alkuun

Myös perjantai on osittain sateinen päivä. Kylmää ilmaa ei kuitenkaan ole tiedossa, koska pääilmavirtaus käy suureen osaan maata nyt etelästä ja loppuviikosta kaakosta.

Ainoastaan aivan pohjoisin Lappi ei saa osaansa lämpimästä ilmasta.

Paasonen uumoilee, että syyskuusta saattaa tulla jälleen keskimääräistä lämpimämpi. Hän kertoo, että syyskuu on ollut viimeksi keskimääräistä kylmempi vuonna 2008.

– Tässä on ollut aika pitkä putki keskimääräisesti lämpimämpiä syyskuita.

Paasonen kertoo, että hieman pitempiaikaisen ennusteen mukaan myös lokakuun alku näyttää lämpimältä niin etelässä kuin pohjoisessakin.

– Keskimääräistä lämpimämmältä näyttää. Maksimilämpötilat ovat toki alempia kuin näinä päivinä, mutta esimerkiksi Helsingissä lämpötilat voivat nousta parhaimmillaan 15 asteeseen, Sodankylässä ylimmät lämpötilat näyttäisivät olevan 10 astetta, kuvailee Paasonen lokakuun alun ennustetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue myös:

Sää muuttumassa melkein keväisen lämpimäksi – Suomi on saamassa osansa Euroopan lämpimästä ainakin loppuviikoksi

Lue seuraavaksi