Hyppää sisältöön

Päivän valoisa aika lyhenee nyt vauhdilla – pimenevinä iltoina kannattaa kääntää katse tähtitaivaalle

Olosuhteet muun muassa Marsin havaitsemiseen ovat tänä syksynä jopa vuosikymmenen parhaat.

Hämeenlinnan tähtitieteellinen seura Vega ry suunnittelee uusivansa Aulangon tähtitornin kaukoputken tulevina vuosina. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Päivän valoisa aika lyhenee nyt vauhdilla, kun tiistaisen syyspäiväntasauksen jälkeen Maa kääntää pohjoisnapaansa poispäin Auringosta.

Pohjoisella pallonpuoliskolla Aurinko näyttäytyy siten päivä päivältä matalammalla.

Hämeenlinnassa päivän pituus, eli aika auringon noususta auringon laskuun, on keskiviikkona 23. syyskuuta 12 tuntia ja 9 minuuttia.

Hämeenlinnan leveysasteilla päivät lyhenevät nyt noin 6 minuuttia vuorokaudessa. Esimerkiksi reilussa kahdessa viikossa päivän pituus lyhenee on jo 1 tunnilla ja 30 minuutilla.

Yötaivaalla lukuisia planeettoja

Pimenevät illat antavat oivan mahdollisuuden muun muassa tähtitaivaan tarkkailuun. Tällä hetkellä yötaivaalla loistaa useita planeettoja kertoo hämeenlinnalaisen tähtitiedeseuran, Vega ry:n, puheenjohtaja Tero Lehtonen.

– Etelän ja kaakon suunnalta löytää Saturnuksen ja Jupiterin, ne loistavat aika kirkkaana siellä. Ja aamulla meillä on tietenkin Venus, joka loistaa meillä tänä syksynä aamutähtenä. Myös Uranus löytyy, mutta sen näkeminen vaatii jo kiikareita.

Lehtosen mukaan yksi syystaivaan mielenkiintoisimmista ilmiöistä on Marsin oppositio, joka ajoittuu lokakuun 14. päivälle.

– Se tarkoittaa sitä, että Mars on täysin päinvastaisessa suunnassa kuin Aurinko. Yleensä se on myös kirkkaimmillaan ja suurimmillaan Maasta katsottuna. Se on sellainen tän syksyn top-ten ykkönen.

Myös planeettageologi ja kraatteritutkija Teemu Öhman kertoo Ursa ry:n nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun), että yhtä suotuisaa Mars-vuotta saadaan odotella ensi vuosikymmenen puolelle, joten sitä kannattaa ehdottomasti havaita nyt.

Tero Lehtonen kertoo, että talvikauden aikaan Ahveniston tähtitornilla (siirryt toiseen palveluun) järjestämään yleisölle avoimia tähtinäytäntöjä, joissa yötaivaan ilmiöitä pääsee ihastelemaan.

– Vielä on hiukan pohdinnassa, että järjestetäänkö tästä Marsin oppositiosta erillinen näytös. Tieto siitä tulee myöhemmin yhdistyksen nettisivuille.