1. yle.fi
  2. Uutiset

Punainen puolukka hehkuu syksyisessä metsässä, mutta kuinka hyvin sinä tunnet tämän vähän tutkitun marjan? Tässä kymmenen visaista kysymystä

Suomalaisten into kerätä marjoja myyntiin on hiipunut, mutta moni haluaa yhä täyttää pakkasensa itse kerätyillä marjoilla.

puolukka
puolukoita
Puolukkakausi on jo loppupuolella, mutta vielä niitä ehtii keräämään.Derrick Frilund / Yle

Syksyn puolukkasato on hyvä, ja mättäillä vihreyden lomasta on helppo nähdä punaisena pullistelevat marjat. Kuitenkin valtaosa kypsyneistä marjoista jää ihmiskäden poimimatta.

Suomalaisten into kerätä marjoja myyntiin on hiipunut vuosi vuodelta. Teollisuusmarjasta ei pystytä maksamaan kovin suurta hintaa, mikä on laskenut intoa lähteä hakemaan tuottoja metsässä kyykkimällä.

Luonnonvarakeskus Luken erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan suomalaiset pitävät yhä marjojen poimimisesta omaan pakkaseen tai myytäväksi itse torilla.

Puolukka on marja, jonka lähes jokainen tunnistaa, mutta tässä visassa pääset testaamaan, kuinka hyvin tunnet tämän metsien kirpeän makupalan.

Haarikon kansallispuisto
Tiesitkö, että puolukassa on enemmän sokeria kuin mustikassa? Hapokkuuden vuoksi emme vain pysty maistamaan puolukan makeutta.Kare Lehtonen / Yle

Kokeile syksyn antimia leipomalla puolukka-porkkanakääretorttu

Menestyitpä testissä miten tahansa, voit nauttia alkaneesta syksystä vaikkapa kokeilemalla Marttojen puolukka-porkkanakääretortun reseptiä (siirryt toiseen palveluun). Leipomisessa tyyli on vapaa: voit käyttää itse keräämiäsi puolukoita tai hakea marjat kaupan pakastealtaasta.

kääretorttu:

4 huoneenlämpöistä kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
0,25 tl jauhettua neilikkaa
2 dl hienoksi raastettua porkkanaa

Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g maustettua rahkaa (esim. vanilja tai appelsiini)
200 g (pakaste)puolukoita
1 rkl sokeria

  1. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vaahtoon. Lisää lopuksi raastettu porkkana. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia. Kumoa kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista paistopaperi.
  3. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele joukkoon rahka. Lisää kohmeiset puolukat ja sokeri. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa napakasti pitkän sivun suuntaisesti. Anna kääretortun vetäytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoamista.
Lue seuraavaksi