1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aljaksandr Lukašenka

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka vannoi virkavalansa salaa

Lukašenka vannoi virkavalan seremoniassa, josta ei ollut ennakkotietoa. Oppositio on ilmoittanut, ettei se hyväksy tapahtunutta.

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka on tullut tunnetuksi koronaviruksen vähättelijänä. Kuva: Alexander Astafyev / AOP

Elokuussa kiistanalaisissa presidentinvaaleissa voittajaksi julistettu Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on yllättäen järjestänyt virkaanastujaiset. Presidentin palatsissa pidetystä seremoniasta kertoi valtiollinen uutistoimisto Belta.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä nähtiin aamupäivällä saattue, jonka arveltiin liittyvän virkaanastujaisiin, joista ei kerrottu etukäteen. Kaupungin katuja oli myös suljettu liikenteeltä.

Lukašenka voitti ylivoimaisesti elokuussa pidetyt presidentinvaalit, joita on pidetty vilpillisinä.

Valko-Venäjän oppositio ilmoitti pian Lukašenkan virkaanastujaisten jälkeen, ettei se tule koskaan hyväksymään Lukašenkan voittoa. Oppositio toisti vaatimuksensa uusista vaaleista ja kehotti kansaa "siviilitottelemattomuuteen".

Elokuun vaalien jälkeen Valko-Venäjällä puhkesi laajoja Lukašenkan hallinnon vastaisia mielenosoituksia. Muun muasssa Euroopan unioni on ilmoittanut, ettei se tunnusta vaalitulosta ja unioni on valmistellut pakotteita Valko-Venäjää vastaan.