1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osuuspankit

Osuuspankin sääntöpykälä kuohuttaa Kangasniemellä – kuka saa miljoonat, jos osuuskunta puretaan?

Kangasniemi sai aikoinaan neuvoteltua poikkeussäännön, joka halutaan nyt yhdenmukaistaa pankkiryhmässä.

osuuspankit
Osuuspankki OP
Henrietta Hassinen / Yle

Kangasniemen Osuuspankin keskiviikkoinen osuuskuntakokous on herättänyt poikkeuksellisen paljon mielenkiintoa etukäteen. Pankin hallitus esittää kokoukselle sääntömuutosta, jota osa jäsenistä vastustaa. Sääntöpykälä määrittelee pankin varojen, tällä hetkellä reilun 40 miljoonan euron, jakamisen osuuskunnan mahdollisen purkamisen yhteydessä.

Nykyisen pykälän mukaan varat jäisivät käytettäväksi Kangasniemellä. Uudessa versiossa ne menisivät OP-ryhmän yhteiseen käyttöön. Kangasniemi sai neuvoteltua poikkeuspykälän kun nykymuotoisesta osuuspankkien yhteenliittymästä vuonna 1997 päätettiin.

Muutoksen vastustajat pyrkivät torjumaan esityksen, mihin riittää kolmasosa kokousäänistä.

Kangasniemen osuuspankin toimitusjohtaja Seppo Laurilan mukaan sääntömuutoksesta on kyse tavanomaisesta toiminnan ja sääntöjen nykyaikaistamisesta.

– Rahoja ei olla viemässä mihinkään Helsingiin, vaan ne tarvitaan pankkitoiminnan pyörittämiseen Kangasniemen hyväksi Mitään rakennejärjestelyitä tässä ei ole taustalla. Kyse on osuuskunnan purkamisesta, eikä sellaista ole koskaan tapahtunut eli kysymys on hyvin teoreettinen., Laurila vakuuttaa.

Pykälä oli aikonaan kynnyskysymys

Kangasniemen osuuspankki on pysytellyt itsenäisenä, vaikka monet Etelä-Savon osuuspankit ovat fuusioituneet Suur-Savon osuuspankin lipun alle.

– Me olemme juuri sopivan kokoinen pankki ja sillä menee paremmin kuin koskaan, Seppo Laurila sanoo.

Yksi sääntömuutosta vastustavan ryhmän näkyvimmistä on pankin entinen, eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Leo Pakkanen. Hän muistuttaa, että juuri kyseisen poikkeuspykälän vuoksi Kangasniemi lähti mukaan vuoden 1997 operaatioon, jossa OP-ryhmä tiivistettiin.

– Se oli meille silloin kynnyskysymys ja saimme suullisen luvan sille. Toinen vaihtoehto oli lähteä koivunlehtipankki-ryhmään. Vaikka purkuvaihtoehto on hyvin teoreettinen, kertyneet varat kannattaa kaikissa vaihtoehtoissa pitää kangasniemeläisten päätösvallassa, Leo Pakken perustelee.

Lue seuraavaksi