1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lasinpuhaltaminen

Suomalaista lasialaa vahvistetaan uudella teolliseen tuotantoon suunnatulla koulutuksella – perusopinnot alkavat Iittalan Lasitehtaalla vuoden alusta

Tällä hetkellä Suomessa koulutetaan lasialan ammattilaisia Nuutajärvellä ja Ikaalisissa.

Lasinpuhaltaminen
lasinpuhallus
Lasin käsittelyn taitoja on perinteisesti välitetty mestari-kisälli-menetelmällä uusille sukupolville.Antti Haanpää / Yle

Fiskars Groupin Iittalan Lasitehdas ja Ammattiopisto Tavastia aloittavat koulutusyhteistyön Hämeenlinnassa. Ammattiopiston koulutuspäällikkö Minna Leminen kertoo, että teolliseen lasintuotantoon painottuvat taideteollisuusalan perustutkinnon opinnot alkavat lasitehtaalla ensi vuoden alusta. Yhteistyökumppanit tiedottivat asiasta keskiviikkona.

Koulutusyhteistyön syventämistä on valmisteltu noin puolitoista vuotta. Iittalassa alkava koulutus täydentää suomalaista lasialan koulutusta ja vahvistaa alan profiilia.

– Olemme jo aiemmin tehneet yhteistyötä Lasitehtaan kanssa oppisopimuskoulutuksen kautta. Nyt uutta on se, että opiskelijat pääsevät heti opintojensa alussa tutustumaan tehdastyöhön. Iittalan Lasitehtaalla on esimerkiksi käytössä sellaisia työtapoja, joita ei voi opettaa Nuutajärvellä.

Pitkät perinteet Iittalassa

Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittavat opiskelijat valmistuvat artesaaneiksi. Iittalan Lasitehtaalla he opiskelevat ammatillisia opintoja kokeneiden lasinpuhaltajamestareiden opissa.

Iittalan Lasitehtaan johtaja Heikki Väänänen muistuttaa, että Iittalassa on puhallettu lasia jo vuodesta 1881, jo lähes 140 vuotta.

– Tehtaalla on ollut alusta asti käytössä perinteinen mestari-kisälli-järjestelmä, jossa uudet tulokkaat oppivat ammatin kokeneemmilta työntekijöiltä. Me haluamme jatkaa tätä perinnettä ja kehittää sitä entisestään, niin että voimme osaltamme turvata suomalaisen lasialan säilymistä ja kehittymistä, Väänänen sanoo.

Lasialan perusopinnot kestävät kahdesta kolmeen vuotta, ja koulutukseen otetaan ensimmäisessä haussa korkeintaan kymmenen opiskelijaa. Haku on alkanut keskiviikkona. Koulutukseen haetaan jatkuvassa haussa Tavastian verkkosivujen kautta.

– Tämä on hieno asia koko kotimaisen lasialan kannalta. Odotan jännityksellä minkälaisia opiskelijoita saamme, Minna Leminen kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa koulutetaan lasialan ammattilaisia Ammattiopisto Tavastiassa Nuutajärvellä sekä Ikaalisissa käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikatassa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Suomen lasimuotoilun koulutus hajosi pieniin osiin, eikä alalla enää kukaan haikaile mennyttä suuruuden aikaa

Lue seuraavaksi