1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulun koronakaranteeni loppui ja koululaiset palasivat lähiopetukseen Lestijärvellä – kunnanjohtaja: "Parempi ylivarovaisuus kuin uhkarohkeus"

Koko koulu laitettiin etäopetukseen ja oppilaat sekä henkilökunta karanteeniin puoleksitoista viikoksi, kun kunnassa paljastui koronatartuntarypäs.

etäopetus
Lapsia koululuokassa.
Lestijärven koululaiset palasivat tänään koronakaranteenista takaisin lähiopetukseen. Kuvassa ovat eturivissä ekaluokkalaiset Atte Kangasvieri ja Janette Tuikka, takana vasemmalla Nelli Salo ja oikealla Iina Haaponiemi. Keskellä oikealla Iina Olkkola. Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalaisessa Lestijärven kunnassa koululaiset ovat palanneet tänään lähiopetukseen puolentoista viikon etäopetusjakson jälkeen.

Kunnassa todettiin sunnuntaina 13. syyskuuta koronatartuntarypäs, jolla oli linkkejä myös Lestin kouluun. Koulussa opiskelevat peruskoulun 1.-9. luokat.

Heti tartuntojen varmistuttua kunnan koronaryhmä aloitti yhdessä sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soiten kanssa palvelutalon asukkaiden ja henkilökunnan testaamiset.

Kaikki kunnan peruskoululaiset kutsuttiin koronatesteihin koululle maanantaiaamuna ja testausten jälkeen koko koulu siirrettiin samantien etäopetukseen.

Etäopetus-karanteenijakson päättyminen otettiin Lestin koulussa tänään hyvällä mielellä vastaan.

– Oli kiva palata takaisin kouluun, koska mielestäni normikoulussa on helpompaa oppia kuin etäopetuksessa. Koulussa saa kysyttyä opettajalta, jos ei jotain tiedä tai ymmärrä, 6.-luokkalainen Luukas Syrjälä kommentoi lähiopetukseen palaamista.

Koululla oppilaille muistutettiin mieleen muun muassa käsienpesuun ja muuhun hygieniaan liittyvä ohjeistus. Syrjälä kertoo, että kouluun palaaminen on mukavaa eivätkä todetut tartunnatkaan, joiden takia etäopetuksessa oltiin, enää pelota.

– Aluksi oli vähän pelottavaa , että näin pienessä kunnassa oli koronatartunta. Mutta nyt siihen on tottunut jo, Luukas Syrjälä sanoo.

"Toivotaan, että tilanne olisi nyt ohi"

Marita Haaponiemi, jonka lapset opiskelevat Lestin koulussa, kertoo säikähtäneensä aluksi tartuntoja, mutta päättäneensä sitten, että tilanteessa edetään päivä kerrallaan.

– Aika nopeasti sitä sitten rauhoittui. Jos aikuinen olisi ihan paniikissa, niin näkyisihän se lapsillekin. Mitä me on lasten kanssa keskusteltu, niin ei esimerkiksi koronatesti ollut niin paha kuin aluksi pelättiin, Haaponiemi sanoo.

Perheen karanteeni päättyy nyt ja lapset palaavat lähiopetukseen.

– Kyllä he odottavat, että pääsevät palaamaan kouluun. Toivotaan, että tilanne olisi nyt ohi.

Anna-Kaisa Syrjälän kaksi lasta palasivat myös tänään lähiopetukseen. Kotona opiskeltiin keväällä syntyneellä rutiinilla.

– Etäopetukseen siirtymisen ymmärsin ja perhe ymmärsi kyllä. Näin oli tehtävä, että tartuntaketjut ei jatku. Pieni pohdinnan paikka se oli, että miten hommat hoidetaan, mutta hyvin siitä sitten selvittiin, Syrjälä sanoo.

Perheessä edetään myös päivä kerrallaan ja tämänhetkisillä ohjeistuksilla.

Syrjälä kertoo miettivänsä välillä, miten kauan koronaan liittyviä poikkeustilanteita jatkuu. Millainen vaikutus ihmisiin jää riskiryhmien ja lasten eristämisistä ja yhteyden pitämisestä etänä.

– Saa nähdä miten kauan niitä jälkiä korjataan, kun ihmiset on eristetty toisista ihmisistä. Ei se välttämättä hyvä juttu ole, Syrjälä pohtii.

Poika urheilukentällä.
Kuudesluokkalainen Luukas Syrjälä on tyytyväinen, kun Lestijärvellä päästiin palaamaan lähiopetukseen. Esimerkiksi opettajalta asioiden kyseleminen on lähiopetuksessa helpompaa kuin etänä.Kalle Niskala / Yle

"Normaalien koronarajoitusten puitteissa"

Lestin koulun vt. rehtori Lassi Mäkelä on tyytyväinen, että lähiopetukseen päästään palaamaan, vaikka etäopiskelustakin on selvitty.

Mäkelä muistuttaa, että oppilaat ovat erilaisia ja etäopiskelu sopii kaikille erilailla. Puolentoista viikon jakso oli kuitenkin selvästi lyhyempi kuin kevään etäkoulujakso.

– Meillä on kokenut henkilökunta, jotka ottivat opiskelusta kopin vastuullisesti. Mikään viesti ei ole liittynyt siihen, etteikö homma olisi hoitunut, Mäkelä sanoo.

Soite on saanut jäljitettyä Lestijärven tartuntojen tartuntaketjut, joten koulunkäyntiä jatketaan nyt normaalien koronarajoitusten puitteissa.

– Tiedämme, että rajoituksiin voidaan jatkossa palata, mutta ollaan tyytyväisiä, että nyt voidaan taas toimia.

"Parempaa ylivarovaisuus kuin uhkarohkeus"

Kunnanjohtaja Esko Ahonen kiittelee Soitea yhteistyöstä koronatartuntojen paljastuttua. Tartuntoja oli yhteensä kuusi.

Testit palvelutalossa ja koululla saatiin toteutettua nopeasti, osin jo sunnuntai-iltana, kun tartunnoista saatiin tieto päivällä.

– Olemme pieni kunta ja pystymme tekemään nopeasti päätökset, Ahonen kehaisee.

Ahoselle tuli kuntalaisilta huolestuneita yhteydenottoja tartuntojen tultua tietoon. Paniikkia ei hänen mukaansa missään vaiheessa syntynyt.

Kunnassa pyritään avaamaan koronan takia suljetut palvelut loppuviikosta ja ensi viikon alussa. Paluuta yritetään normaaliin. Koronan suhteen ei kuitenkaan huokaista helpotuksesta, vaan varovaisuus jatkuu.

– Muistutan kaikkia, että tässä on paljon parempaa ylivarovaisuus kuin uhkarohkeus. Mutta syyllistää ei saa ketään, joka saa tartunnan, se voi tulla kenelle tahansa missä tahansa.

Lue seuraavaksi: Pieni Lestijärvi testasi kaikki koululaisensa koronatartuntojen takia – opettajat karanteeniin ja koko koulu etäopetukseen

Lue seuraavaksi