Hyppää sisältöön

Maskisuositus päivitetty: THL suosittaa maskin käyttöä epidemian kiihtymisvaiheessa myös yleisötilaisuuksissa, joissa turvaetäisyydet eivät toteudu

Jos alueellinen epidemiatilanne siirtyy leviämisvaiheeseen, maskisuositus laajenisi entisestään koskemaan esimerkiksi yläkouluja.

STM:n tiedotustilaisuus koronatilanteesta Suomessa ja ulkomailla
STM:n tiedotustilaisuus koronatilanteesta Suomessa ja ulkomailla

THL suosittaa jatkossa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä (siirryt toiseen palveluun)joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Jos sairaanhoitopiirit ja alueen yhteistyöryhmät päätyvät siihen, että alue on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa, ne voivat ottaa tänään julkistetut kiihtymis- tai leviämisvaiheen ohjeet käyttöönsä.

Epidemian tilannetta kuvataan Suomessa kolmiportaisesti: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Toistaiseksi Suomi on ollut perustasolla.

Epidemian kiihtymisvaiheessa maskisuositus laajenee koskemaan esimerkiksi toisen asteen oppilaitoksia, eli muun muassa lukioita ja ammattikouluja, korkeakouluja, sekä julkisia sisätiloja ja yleisötilaisuuksia, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan parhaillaan tarkastellaan alueellisesti, missä ollaan siirtymässä epidemian kiihtymisvaiheeseen.

THL:n maskisuosituksen tarkemmat tiedot on julkistettu

Kiihtymisvaiheen laskennallisena alarajana pidetään vähintään 10 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Moni sairaanhoitopiiri ylittää rajan jo nyt, osa reippaastikin. Voit tarkastaa viimeisimmät luvut THL:n päivittyvästä kartasta (siirryt toiseen palveluun).

Kiihtymisvaiheessa maskisuositus koskee esimerkiksi kauppoja ja ostoskeskuksia, kirjastoja, liikuntaan käytettäviä tiloja, kirkkoja ja muita uskonnollisten yhteisöjen tiloja, konserttisaleja, teattereita ja museoita.

Koko lista kiihtymisvaiheessa maskisuosituken piiriin kuuluvista tilantaista paikoista löytyy THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

THL on valmis laajentamaan maskien käytön ohjeistuksia, jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen.

Leviämisvaiheessa maskisuositus laajenee koskemaan myös esimerkiksi aina liikuttaessa ja vietettäessä aikaa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen. Tällöin myös taksimatkojen aikana maskia suositellaan käytettäväksi.

Epidemia on kiihtymässä

THL:n Puumalainen kertoo, että epidemia on kiihtymässä Suomessa. Puumalaisen mukaan kiihtyminen näyttää nyt kuitenkin erilaiselta kuin keväällä.

– Hallituksen hybridistrategia on toiminut ja se on hidastanut taudin leviämistä, Puumalainen sanoo.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan tartuntatapauksia on nyt koko maassa. Hänen mukaansa on vielä mahdollista vaikuttaa siihen, ettei epidemia siirtyisi kiihtymisvaiheeseen.

Alueella toteutettavista rajoituksista päättävät lakisääteisesti alueen kunnat ja sairaanhoitopiirit. Mukana työssä ovat aluehallintovirastot ja THL.

STM on kehottanut alueiden viranomaisia varautumaan kiihtymisvaiheeseen.

– Olemme kehottaneet kirjeillämme näitä terveysviranomaisia ottamaan mukaan muita hallinnonaloja, joilla on omaa osaamista arvioida rajoitustoimien vaikutuksia, sanoo johtaja Jaska Siikavirta STM:stä.

Päivitetty 24.9. klo 12:05: Lisätty linkki sairaanhoitopiirikohtaisia esiintyvyyslukuja esittelevään karttaan.

Lue lisää: