1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahteen sähköautoihin liittyvää yritystoimintaa bussikoritehtaan tilalle? Katso video: Millaista tukea ministerikolmikko lupaa lakkautettavan bussikoritehtaan työntekijöille

Lahdessa perjantaina vierailleet ministerit Lintilä, Pekonen ja Skinnari väläyttivät lakkautettavan bussikoritehtaan tilalle sähköisen liikenteen klusteria.

työttömyys
Ministerit vierailulla Lahdessa lakkautettavalla Scanian tehtaalla
Ministerit vierailulla Lahdessa lakkautettavalla Scanian tehtaalla

Ainakin 260 ihmistä on menettämässä työnsä, kun raskaita kulkuneuvoja valmistava Scanian tytäryhtiö lopettaa bussikorituotantonsa Lahdessa. Uutinen on kova isku kaupungille, joka kärsii jo valmiiksi korkeista työttömyysluvuista. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on todennut valtiovallan olevan Lahden tukena vaikeassa tilanteessa.

Ministerit Mika Lintilä (kesk.) , Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Ville Skinnari (sd.) vierailivat lakkautettavalla bussitehtaalla perjantaiaamuna. Ministerit tapasivat tehtaan paikallista johtoa sekä työntekijöitä. Ministeri Skinnari kuvaili tapaamista arvokkaaksi.

– Henkilöstön isoon hätään on vastattava. Tähän tarvitaan nyt kaikkia, TE-toimistoa, kaupunkia ja valtiota. Joukko täällä tehtaalla on maailman huippua, Skinnari totesi.

Mika Lintilä kuvaili vierailua surulliseksi.

– Näihin liittyy aina inhimillisiä tragedioita. Täällä oli esimerkiksi pariskunta, jotka molemmat menettävät työpaikkansa.

Aino-Kaisa Pekonen kehui tehtaan yhteishenkeä. Pekonen piti tärkeänä, että irtisanottavat löytävät uutta työtä tai koulutuspaikan jo yt-prosessin aikana. Pekonen muistutti, että työttömyysturvan piiriin pääsemisen prosessia on koronan aikana jo nopeutettu.

– Peräänkuulutin apua työnantajalta ja kaupungilta, iskut ovat inhimillisesti suuria. Täällä on ihmisiä, jotka ovat tehneet koko työuransa täällä tehtaalla, Pekonen huomautti.

"Näytön paikka Lahdelle"

Ministeri Lintilä lupasi Lahden seudun työllisyystoimiin lisäresursseja ja -palveluja.

– Täällä on maailmanluokan osaajia. Olemme menossa entistä enemmän sähköautoihin. Näkisin hyvänä, jos pystyisimme muuntokoulutuksen kautta löytämään töitä näille ihmisille ja pystyisimme rakentamaan Lahteen jonkinlaista sähköisen autoilun klusteria.

Tähän voisi löytyä Lintilän mukaan rahoitusta valtion kestävän kehityksen kasvuohjelmasta. Lintilä nosti esiin myös sähköasentajien työvoimapulan sekä akkuteollisuuden työllistämismahdollisuudet.

– Tarvitsemme yhä enemmän latauspistokkeita ja akkuja, on tulossa akkutehtaita. Nyt olisi loistava mahdollisuus tuoda Lahteen akkutehdas.

Ville Skinnarin mukaan Lahdella on nyt näytön paikka, pystytäänkö mainittu klusteri alueelle luomaan.

– Lahden kaupungilla, LUT-yliopistolla, LAB-ammattikorkeakoululla ja ammatillisella koulutuksella on nyt näytön paikka. Kansainvälisesti kaikkein kysytyin kokonaisuus on sähköisen liikenteen ja infrastruktuurin kehittäminen. Suomi on siinä todella hyvä ja Lahdella on tässä erinomainen mahdollisuus, painottaa Skinnari.

Ministeri Lintilä ei lähtenyt arvioimaan kuinka monelle irtisanottavalle töitä löytyisi akkutehtaan tai muiden sähköisen liikenteeseen liittyvien uusien yritysten kautta.

– Kaikkien tilanne käydään tarkkaan läpi yt-prosessin aikana. Mahdollisimman vähän työttömiä, se pitää olla tavoitteena. Näiden työntekijöiden spesiaaliosaamiselle voi olla vähän kysyntää, mutta nopealla muuntokoulutuksella heidät voidaan saada nopeasti töihin, Lintilä sanoo.

Lue lisää:

Bussikoritehtaan sulkeminen vie satoja työpaikkoja – katso video: miten työttömyyden kanssa painiva Lahti tästä toipuu?

Lue seuraavaksi