Hyppää sisältöön

Osa Oulun koululaisista jää ilman lämmintä kouluruokaa torstaina – 300 ateria- ja puhtauspalvelujen työntekijää lakossa

Lakon taustalla henkilöstöä kaihertavat ulkoistamissuunnitelmat.

Ammattiliittojen työtaistelu vaikuttaa torstain kouluruokailuihin osassa Oulun kouluja.. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oulussa kahden ammattiliiton ilmoittama lakko vaikuttaa torstaina kouluruokailuihin osassa Oulun kouluja. Kaupungin listauksen mukaan kouluruokailua ei ole huomenna 32 koulussa. Katso lakon alaisena olevien koulujen listaus Oulun kaupungin verkkosivuilta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Oulun ateriapalvelupäällikkö Pauliina Värttö kertoo, että Oulun Tilapalveluja koskeva lakko vaikuttaa erityisesti niin sanotun kanta-Oulun alueen kouluihin. Osassa Oulun kouluja, muun muassa entisten ympäristökuntien alueella, ruokapalveluista vastaavat yksityiset toimijat, jotka eivät ole lakon piirissä.

Värtön mukaan hyvinvointipalveluissa ikäihmisten ruokailut on turvattu. Myös päiväkotilapsille pyritään järjestämään ateriat huomenna.

Niiden koulujen oppilaita, joita lakko koskettaa, suositellaan ottamaan omat eväät mukaan torstaina 24.9.

Lakko vaikuttaa muuhunkin kuin ruokailuun

Työtaistelu johtaa osassa kouluja myös siihen, ettei niiden tiloja ei siivota. Myöskään uimahallien hygieniatasoa ei voida kaupungin mukaan taata.

Oulun kaupungin keskiviikkona lähettämän tiedotteen mukaan kyse on laittomasta työtaistelusta, jonka ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakko ei koske viranhaltijoita.

Kaupungin tiedotteen mukaan tarkempia tietoja työtaistelutoimien luonteesta ei ole kerrottu. Lakko ei kosketa Oulun Digi -liikelaitosta, toisin kuin aiemmin arvioitiin.

JHL ja Jyty vastustavat Oulun ulkoistamissuunnitelmia

Oulun ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:n ja Jytyn jäsenet ilmoittivat olevansa lakossa torstaina 24. syyskuuta. Lakko alkaa tiedotteen mukaan aamulla kello 5 ja päättyy keskiyöllä. Lakko on vastalause Oulun suunnitelmille ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelut.

Lakossa ovat ne JHL:n ja Jytyn jäsenet, jotka työskentelevät Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen ateria- ja puhtauspalveluissa. Yhteensä lakossa on mukana reilut 300 henkilöä.

JHL:n Oulun yhteisjärjestön pääluottamusmies Markus Lepinoja toteaa, että henkilöstöä kaihertaa työehtosopimusten heikentäminen ja tapa miten ulkoistamista viedään eteenpäin.

– Sitä myydään poliitikoille sekä henkilöstölle esittelemällä, että tässä saadaan 2,5 miljoonan euron vuosittainen säästö. Ja että yksityinen on tehokkaampaa ja halvempaa. Tämähän ei missään muotoa pidä paikkaansa. Kyse on työehtosopimuksen polkemisesta ja hintojen polkemisesta mitä röyhkeimmässä määrin.

23.9. klo 18.45 Juttua päivitetty Oulun kaupungin tiedotteen pohjalta.

24.9. klo 11.17 Juttuun lisätty täsmennys, että Oulun kaupungin tiedote on lähetetty keskiviikkona, sekä korjattu kaupungin korjaama tieto siitä, että toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, lakko ei kosketa Oulun Digi -liikelaitosta.

.
.