1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Levi ja Ruka valmistautuvat hiihtokauden avajaisiin, Tiktok määrittää tämän päivän hitit, mäntyöljy on nyt kysyttyä tavaraa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Levi Ski Resortin työntekijät purkavat viiroja säilölumikinosten päältä.
Rinnetyöntekijät poistivat Levillä valtavia suojapeitteitä lumikasoista, joista suurimmassa on lunta kymmeniä tuhansia kuutioitaPekka Viinikka / Yle

Levi ja Ruka avaavat rinteet ensi viikolla hyvin odotuksin

Hiihtokeskusten viime kevään tappiot yritetään kääntää ensi talvena kotimaisten matkailijoiden turvin voitoksi. Esimerkiksi Levillä varaustilanne näyttää jo kauden alussa plussaa. Levi ja Ruka avaavat hiihtokauden säilölumen turvin 2. lokakuuta, kun taas Pyhällä laskettelukausi alkaa 19. ja Ylläksellä 21. marraskuuta. Suomen Hiihtokeskusyhdistys laatii parhaillaan keskuksille yhteisiä turvallisuusohjeita.

Mäntyöljy voisi korvata fossiiliset muovit Suomessa

Mätytukkikasa lähikuvassa.
Sellunvalmistuksessa öljyä syntyy noin 30 kiloa sellutonnia kohti. Nella Nuora / Yle

Uusiutuvien muovien käyttö on edelleen vähäistä Suomessa, mutta uusia innovaatioita kehitetään kentällä jatkuvasti. Yksi vaihtoehto uusiutuvan muovin raaka-aineeksi tulee suomalaisesta metsästä. Selluteollisuuden sivutuotteena syntyvä mäntyöljy on nyt kysyttyä tavaraa, sillä muovin lisäksi se voisi taipua esimerkiksi polttoaineeksi. Periaatteessa se voisi vastata Suomen omaan muovintarpeeseen, mutta silloin sitä ei riittäisi vientiin.

Menettikö Valko-Venäjän oppositio pelin?

Anaïs Marin puhui 18. syyskuuta videoyhteyden välityksellä YK:n tapaamisessa Genevessä. Valko-Venäjän edustaja yritti Kiinan, Venäjän ja Venezuelan tuella estää Marinia puhumasta tilaisuudessa.
Anaïs Marin puhui 18. syyskuuta videoyhteyden välityksellä YK:n tapaamisessa Genevessä. Valko-Venäjän edustaja yritti Kiinan, Venäjän ja Venezuelan tuella estää Marinia puhumasta tilaisuudessa.AFP

YK:n Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteen raportoija Anaïs Marin on realisti ja melko synkkä. Hän kertoo Ylelle Varsovasta, että Valko-Venäjän oppositio menetti tilaisuutensa kaataa itsevaltaisen johtajan, Aljaksandr Lukašenkan jo elokuussa, kun ei yllyttänyt poliisia ja armeijaa puolelleen. Silloin Lukašenkan kaataminen olisi ehkä voinut vielä onnistua. Nyt puheyhteyttä Lukašenkan hallinnon ja opposition välillä ei ole ja Venäjä on ainakin toistaiseksi asettunut tukemaan Lukašenkaa. Se ei silti tarkoita, että kansannousu olisi pidemmällä tähtäimellä epäonnistunut.

Tiktok nostaa biisejä myös radioiden ja striimauspalveluiden soittolistoille

Tuure Boelius
Tuure Boeliuksella on Tiktokissa yli 90 000 seuraajaa ja yksittäinen video voi kerätä yli 200 000 katselukertaa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Videopalvelu Tiktokista on tullut lyhyessä ajassa merkittävä tekijä musiikkibisneksessä. Palvelussa viraalihitiksi voi nousta yksittäinen kappale, kun käyttäjät tekevät siihen omia videoitaan, ja kuuntelukertoja voi tulla miljoonia. Tätä kautta biisit nousevat yhä useammin radioiden ja striimauspalveluiden soittolistoille suurempien yleisöjen kuultavaksi. Tuure Boelius on suomalaisartisteista ensimmäisten joukossa Tiktokissa esittelemässä musiikkiaan.

Lounaaseen sateita ja ukkosia

Kuvassa on torstain sääennuste.
Yle

Torstai on suurimmassa osassa maata poutainen. Iltapäivällä ja illalla leviää sade- ja ukkoskuuroja maan etelä- ja länsiosaan. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa tulee paikoin sateita. Päivän ylin lämpötila on etelässä 12–20 astetta ja Lapissa 3–9 astetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi