1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö otti kantaa Vantaan väkivaltatapaukseen – muistutti kotien ja nuorten omasta vastuusta kiusaamisen torjunnassa

Presidentti muistutti, että koulut ja viranomaiset eivät voi valvoa kaikkea.

kiusaaminen
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ojentaa matkapuhelimensa avustajalle.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi matkapuhelimensa avustajalle tavatessaan mediaa YK:n yleiskokouspuheenvuoronsa jälkeen Presidentinlinnassa Helsingissä Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa vilkkaaseen keskusteluun koulukiusaamisesta, joka on lähtenyt liikkeelle Vantaalla Kytöpuiston peruskoulussa tapahtuneen väkivallanteon tultua julkisuuteen.

Niinistö kommentoi asiaa mediatilaisuudessa, jonka varsinainen aihe oli presidentin esiintyminen YK:n yleiskokouksessa aiemmin illalla.

Tasavallan presidentti totesi vastauksessaan Ilta-Sanomien toimittajalle, että hän on ollut siinä mielessä onnellisessa asemassa, että ei koe omina kouluaikoinaan tulleensa kiusatuksi.

– Meidän koulussa ei tullut tehtyä myöskään erityisempiä havaintoja, että siellä olisi kiusattu, Niinistö totesi.

Vantaan tapausta Niinistö kommentoi toteamalla, että kyseisessä tapauksessa kiusaaminen on edennyt ikävä kyllä fyysisen pahoinpitelyn asteelle, siis rikokseksi.

– Olen ymmärtänyt, että vähän samantyyppistä on tapahtunut muuallakin Suomessa. Toivottavasti kuitenkin kaikkiaan ne tiedot pitävät paikkansa, joiden mukaan kiusaaminen on vähentynyt, Niinistö totesi.

Niinistö: Siihen on vaikea vastata, miksi tahtoo pahaa toiselle

Niinistö katsoi vastauksessaan, että vastuuta on syytä ottaa niin kodeissa, kuin myös nuorten itsensä.

– Tekisi mieli ajatella niin, että kyllä nuorenkin ihmisen tulisi kyetä itselleen vastaamaan, että miksi teen pahaa toiselle ja ymmärtää, että ei siitä itse ainakaan mitään hyödy.

Tasavallan presidentti totesi, että kaikkea ei voi valvoa, vaikka nyt puhutaan paljon viranomaisten ja koulujen vastuusta.

– Ehkä niin vanhakantaiselta kuin se kuulostaakin, kyllä myös kodeissa pitäisi osata nuorelta kysyä, miksi tahtoo pahaa toiselle. Se on kysymys, johon voi olla vähän vaikea vastata, Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Niinistö on pitänyt kiusaamisteemaa esillä viime aikoina. Hän lupasi alkuviikolla, että tulee vierailemaan viihdelegenda Jope Ruonansuun vanhalla koululla Kemissä.

Ruonansuu kertoi aikuisiällä lapsuuden koulukiusaamiskokemuksistaan, ja oli ehdottanut Niinistölle yhteistä vierailua, joka ei kuitenkaan ehtinyt toteutua.

Yhteistä vastuuta kiusaamisen torjunnassa korosti myös presidentti Tarja Halonen. Hän kommentoi Ylen haastattelussa, että kouluväkivalta ja sosiaalinen media ovat pelottava yhdistelmä.

Lue myös

Vanhempien mielestä väkivaltaan puututaan kouluissa liian myöhään – Entinen kiusattu: "Voi olla yksi ainoa hetki, kun uhri mainitsee tunteistaan"

Väkivaltavideo kuudesluokkalaisen pahoinpitelystä Vantaalla leviää netissä – poliisi: loukkaavien videoiden jakaminen on rikos

Voiko koulukiusaaja rikkoa lakia? Onko kiusaamisvideon levittäminen somessa rikos? 4 kysymystä ja vastausta koulukiusaamisesta

Vanhemmat huolissaan Suomen kouluväkivallasta: "Kenelläkään koulun aikuisella ei ole lupa katsoa pois"

Lue seuraavaksi