1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talouden pelastuspaketti

Vapaavuori perää Helsingille isoa siivua EU:n elvytysmiljardeista – perusteena on, että pääkaupunki on talouden toipumisessa aivan keskeinen

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) muistuttaa, että pääministeri Sanna Marin (sd.) neuvotteli kesällä 500 miljoonan euron paketin maataloudelle, ja nyt on kaupunkien vuoro.

Vapaavuoren mukaan Helsinki tekee kaikkensa, että elvytysrahan ehdot täyttävät hankkeet saadaan tarkasteluun ja toteutettua. Kuva: Matti Myller / Yle

EU-komission ehdottama elvytysraha ja Suomen ja erityisesti Helsingin mahdollisuudet hyötyä potista synnyttivät vilkkaan keskustelun Helsingin kaupunginvaltuustossa tänään keskiviikkona.

Vihreiden valtuutettu Hannu Oskala nosti tukirahat keskusteluun valtuuston kyselytunnilla.

Oskala peräsi näkemyksiä , miten Helsinki pyrkii saamaan ja käyttämään mahdollisia EU:n tukirajoja. Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) totesi ykskantaan, että Helsingin asema Suomen talouden ja työllisyyden toipumisen kannalta on aivan keskeinen.

Hänen mukaansa tämän tulee näkyä elvytysrahaa jaettaessa.

– Jos rahoitusta olisi tulossa suhteutettuna väestöosuuteen, se olisi noin 270 miljoonaa euroa, Vapaavuori sanoo.

Esille nostetaan suuret energiatehokkuus- ja digitalisaatiohankkeet

Vapaavuoren mukaan jaettava rahamäärä on suuri ja Helsinki tekee kaikkensa, että tarvittavat hankkeet, jotka täyttävät elvytysrahan ehdot, saadaan tarkasteluun ja toteutettua.

Esille ovat nousemassa muun muassa suuret energiatehokkuutta lisäävät hankkeet, liikenneinvestoinnit ja digitalisaation edistäminen.

– Hankkeiden tulee olla linjassa kansallisen suunnitelman kanssa, Vapaavuori selventää.

Hankerahoituksen tarkoituksena on siis tukea vihreää taloutta ja digitalisaation edistämistä.

Vapaavuori perusteli Helsingin tarpeita sillä, että korona on iskenyt Suomessa lujiten suuriin palveluvetoisiin kaupunkeihin ja pahiten juuri Helsinkiin.

Vapaavuori muistuttaa maatalouspaketista ja sanoo, että nyt on kaupunkien vuoro

Vapaavuori muistuttaa, että pääministeri Sanna Marin (sd.) neuvotteli kesän suurissa EU:n väännöissä 500 miljoonan euron paketin maataloudelle ja aluepolitiikan toteuttamiseen.

– Tämäkin huomioon ottaen nyt on kaupunkien vuoro, Vapaavuori sanoo.

Euroopan komission ehdottaman miljardiluokan elvytyspaketin odotetaan vauhdittavan jäsenmaiden taloutta merkittävästi. Paketti on tarkoitettu uuden talouskasvun luomiseen.

Komission mukaan rahaa ei vain anneta, vaan se on ehdollista: sen pitää ohjautua investointien ja uudistusten tekemiseen.

Ehdot koskevat Suomeakin, joka olisi komission ehdotuksessa saamassa vähintään 2,3 miljardia euroa koronakolhujen paikkaamiseen.

Helsinki tyrmää sote- ja maakuntauudistuksen

Komissio on patistellut Suomea lähes joka vuosi toteuttamaan sote-uudistuksen ja esimerkiksi lisäämään kannustimia työmarkkinoilla.

Suositukset näyttäisivät kaikuneet kuuroille korville. Myös sote- ja maakuntauudistus synnytti vilkkaan keskustelun valtuustossa keskiviikkona, koska kaikilta kaupungeilta oli pyydetty lausunto maan hallituksen ajamasta sote- ja maakuntauudistuksesta. Vapaavuori joukkoineen tyrmäsi sote- ja maakuntauudistuksen tarpeellisuuden jo aiemmin totuttuun tapaan.

EU-vastaisten rivissä elvytysaikeet herättävät yhä voimakasta vastustusta. Osa pelkää tukitoimien lisäävän EU-kriittisyyttä maksumiehiksi joutuvissa maissa.