Aureskosken jalostetehtaan laajennus tuo kaivattuja työpaikkoja Kaskisiin ja lisää sataman elinvoimaa

Tämä on hieno päivä Kaskisille, huokasi kaupunginjohtaja Minna Nikander, kun 300 metriä pitkä sahatavaran jalostelinja käynnistettiin Aureskosken tehtaalla.

Aureskosken jalostetehdas on laajentanut toimintaansa tällä viikolla Kaskisissa. Tiistaina käyttöönotetulla linjalla höylätään, katkotaan ja pakataan puutavaraa kotinikkareille. Työntekijöitä on juuri palkattu, ja tarvetta on tässä vaiheessa vielä kymmenelle työntekijälle. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Parkanossa ja Mänttä-Vilppulan Kolhossa toimiva Aureskosken jalostetehdas osti Metsä Woodin eli entisen Finnforestin tehdashallit Kaskisista viisi vuotta sitten.

Tiistaina 22. syyskuuta yritys otti tehdasalueen viimeisenkin linjan käyttöön.

– Tätä automatisoitua linjastoa on laitettu hiljalleen ajokuntoon, mutta loppukiri on tietysti otettu nyt aivan viime kuukausina, kertoo Kaskisten yksikön johtaja Juha Palonen.

Juuri avatulla linjastolla sahatavarasta höylätään ja pätkitään rimoja ja muita tarvikkeita kotinikkareille. Tuotteet päätyvät myyntiin rautakaupoille ja verkkoon.

– Verkkokauppajakeluun tarvitaan lyhyitä pituuksia ja pieniä paketteja, Juha Palonen tarkentaa.

Aureskoski työllistää nyt Kaskisissa yli 20 henkilöä. Yritys rekrytoi loppukesän ja alkusyksyn aikana heistä viisi, muun muassa yksikön johtajaksi nimetyn Juha Palosen.

Vaikka viimeisenä käyttöön otettu sahatavaran jalostelinja on automaattinen, valvovia silmiä ja tekeviä käsiä tarvitaan lisää. Aureskoski etsii parhaillaan vielä kymmentä työntekijää, ja yritys on valmis kouluttamaan myös alanvaihtajia.

Aureskosken jalostetehtaalla juhlittiin näyttävästi 300 metriä pitkän linjaston käyttöönottoa. Kansanedustaja Paula Risikolla oli kunnia käynnistää tuotanto napin painalluksella. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Elinvoimaa Kaskisiin ja lähiympäristöön

Kaskisten kaupunginjohtaja Minna Nikander uskoo, että Aureskoski löytää kaipaamansa työvoiman.

– Jos ei ihan Kaskisista, niin varmasti tästä lähiympäristöstä. Aureskosken investoinnit tekevät hyvää Kaskisten elinvoimaisuudelle ja koko lähialueelle. Hienoa, että vielä näin korona-aikana yritys uskaltaa investoida ja katsoa eteenpäin.

Nikander toivoo näkevänsä lähitulevaisuudessa Kaskisten hiljaisilla kaduilla uusia kasvoja.

– Ehkä saamme kaupunkiimme uusia asukkaita. Olen erittäin toiverikas tässä vaiheessa.

Satama toi vientiyrityksen Kaskisiin

Aureskosken Kaskisissa jalostamat puutuotteet lähtevät pääasiassa vientiin. Kaupunginjohtaja Minna Nikander on tyytyväinen siihen, että Aureskosken kasvava toiminta vilkastuttaa pikkukaupungille tärkeän sataman toimintaa.

Aureskosken jalostetehdas kuuluu Tammisto-yhtiöihin. Yritysryppään toimitusjohtaja Markku Heinonen kertoo Aureskosken tulleen Kaskisiin juuri meriyhteyden vuoksi. Meritien lisäksi myös rautatieyhteys houkutti yritystä Kaskisiin.

Yrittäjä Markku Heinonen katsoo tätä hetkeä kauemmaksi. Hän uskoo, että Aureskosken ison tehdasalueen kaikki kapasiteetti saadaan vielä käyttöön Kaskisissa ja että tehdasalueella voisi työskennellä jopa kuutisenkymmentä henkilöä.

– Olemme vielä alkumetreillä. Uskon, että Kaskisten yksikössämme tehdään vielä töitä monessa vuorossa ja laivat vievät täällä jalostettuja tuotteitamme maailmalle. Mutta ensin pitää löytää ne kannattavat markkinat.

Heinonen uskoo kannattavuutta bisnekseen löytyvän juuri puuta jalostamalla.

– Meidän täytyy Suomessa jalostaa puutamme mahdollisimman pitkälle, ennen kuin se lähtee täältä maailmalle.

Tanja Ahola sai Aureskosken Kaskisten tehtaalta kirjurin töitä. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Takaisin töihin vanhaan tehdashalliin

Kristiinankaupunkilainen Tanja Ahola, 43,on yksi Aureskosken uusimmista työntekijöistä. Hän työskentelee uusimmalla linjastolla kirjurina ja lähettää paketit maailmalle.

– Siitä lähtivät ensimmäiset Englantiin. Laadukasta tavaraa ja sydämellä tehty, hän huikkaa pakettien perään.

Tanja Ahola on koulutukseltaan suurtalouskokki. Hän on työskennellyt keittäjänä kouluilla ja päiväkodeissa sekä vuoropäällikkönä koiranruokatehtaalla. Viimeinen työpesti oli siistijänä. Tänä syksynä edessä oli ammatinvaihdos.

Puunjalostus ei ole Tanja Aholalle kuitenkaan aivan uusi työala. Hän nimittäin palasi ikään kuin juurilleen tuttuun tehdashalliin. Nuori nainen ehti toimia aikanaan kuutisen vuotta silloisen Finnforestin palveluksessa, kunnes jäi työttömäksi puualalta noin viitisentoista vuotta sitten.

– Taisin nähdä unta tänne paluusta. Tykkään tehdastyöstä.

Aureskosken jalostetehtaan tuotteet lähtevät Kaskisista pääosin vientiin meriteitä pitkin. Kuva: Päivi Rautanen/Yle