1. yle.fi
  2. Uutiset

Yritysneuvojat kyselyssä: Koronatuista huonoiten toimi Valtiokonttorin kustannustuki

Kiitosta saa yksinyrittäjien tuki.

koronaviruspandemia
Poikkeuksellisesti suljettu -lappu ravintolan ikkunassa.
Moni yritys joutui laittamaan lapun luukulle ainakin väliaikaisesti pandemian takia.Tiina Jutila / Yle

Yrityksille ja yrittäjille tarkoitetuista koronatuista huonoiten toimi Valtiokonttorin jakama kustannustuki, selviää yritysneuvojille suunnatusta kyselystä.

Parhaiten on toiminut yksinyrittäjien tuki. Myös yrittäjän työttömyysturvan helpottaminen ja starttirahan pidentäminen saavat kiitosta.

Kysely suunnattiin kehitysyhtiöiden, Uusyrityskeskusten ja kuntien yritysneuvojille, jotka koronakevään aikana palvelivat yrityksiä ja yrittäjiä koronaan liittyvissä kysymyksissä yli 30 000 kertaa.

Kustannustuen kriteereitä arvosteltiin

Kustannustuki koettiin yritysneuvojien keskuudessa yleisesti ottaen epäonnistuneeksi. Kustannustukea jakaa Valtiokonttori koronasta merkittävästi kärsineiden yritysten kiinteiden kulujen kattamiseen.

Yritysneuvojien mukaan Valtiokonttorin hakumenettely oli selkeä ja helppo, mutta tuen kriteereitä kritisoitiin voimakkaasti.

Yritysneuvojien mukaan kustannustuki kohdistui vain suurempiin yrityksiin määrätyillä toimialoilla. Se palveli esimerkiksi isoja työllistäjiä tai korkeaa vuokraa maksavia yrityksiä, eikä sen koettu soveltuvan mikroyrityksille tai pienille ja keskisuurille yrityksille.

Finnveran lainoja ja takauksia ei pidetty sopivana kriisitilanteeseen, eikä niitä yritysneuvojien mielestä tulisi laskea koronatueksi. Lainamuotoinen tuki koettiin ennemminkin aikapommiksi, kun tulevaisuudesta ei ole tietoa.

Yritysneuvojien työssä suurimman haasteen muodostivat eri tukimuotojen muuttuvat ehdot, kriteerit ja ohjeistus. Ne aiheuttivat sekavuutta ja myös eriarvoisuutta yritysten ja yrittäjien välille.

Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä syyskuun alussa. Kyselyyn saatiin vajaat 300 vastausta, mikä on vajaat 40 prosenttia kohderyhmästä.

Lue seuraavaksi