1. yle.fi
  2. Uutiset

Ahlströmin perheyhtiö aikoo ostaa Ahlstrom-Munksjön ulos pörssistä - Miljardikaupan tavoitteena on kiihdyttää yhtiön kehittämistä

Yksityinen omistus nähdään pörssiä ketterämpänä, kun edessä on muun muassa yrityskauppoja.

Ahlström Capital
Ahlström Munksjö.
Ahlström-Munksjö juontaa juurensa Ahlströmin suvun perheyhtiöön, joka aloitti toimintansa 1800-luvun puolivälissä. Yhtiön tehdas kuvattiin Tampereella huhtikuussa 2020.Antti Eintola / Yle

Ahlström Capital eli Ahlströmin perheen sijoitusyhtiö kumppaneineen on tehnyt julkisen käteisostotarjouksen kaikista Ahlstrom-Munksjön osakkeista.

Ahlstrom-Munksjön osakkeiden yhteenlaskettu arvo on ostotarjouksen mukaan noin 2,1 miljardia euroa.

Mukana tarjouksessa ovat sijoitusyhtiöt Bain Capital, Viknum ja Belgrano Inversions.

Tarjottu hinta on 18,10 euroa osakkeelta, mikä on 24 prosenttia enemmän kuin eilinen päätöskurssi.

Kaupan myötä Bain Capitalista tulisi 55 prosentilla Ahlstrom-Munksjön enemmistöomistaja Ahlström Capitalin rinnalle.

Yksityinen omistaja pörssiä parempi kehitystyössä

Ahlström Capitalin toimitusjohtajan Lasse Heinosen mukaan yhtiön toimiala, eli kuitupohjaiset materiaalit, on murroksessa. Hyppy pois pörssistä johtuu siitä, että yhtiön kehittäminen tulee näin olemaan helpompaa.

– Ahlstrom-Muksjöllä on 16 hyvinkin erilaista liiketoimintaa. Osasta on jo kerrottukin, että olemme tekemässä eriyttämisiä ja hakemassa yrityskauppakohteita. Uskomme, että tässä tilanteessa yksityisessä omistuksessa tämä onnistuu paremmin.

Pääomasijoittaja Bain Capital tuo Heinosen mukaan Ahlstrom-Munksjöhön teollista- ja liiketoimintaosaamista sekä pääomaa muutosten toteuttamiseksi. Toisin sanoen leveämmät hartijat järjestelyjen tekemiseen.

– On hyvä tehdä tällaisia rakenteellisia ratkaisuja, kun yhtiöllä on hyvä tilanne.
Tämän omistajakumppanuuden kautta voimme kiihdyttää kehittämistä. Yhtiössä on tiettyjä hankkeita meneillään, mutta myös tiettyjä rajoitteita taseen ja pääoman osalta, joten kuppanuuden kautta uskomme, että Bain Capital pystyy auttamaan yhtiötä eteenpäin, Heinonen sanoo.

Kumppani mukana ehkä vain muutaman vuoden

Bain Capitalin toimitusjohtaja Ivano Sessa sanoi, että yhtiöllä on pitkä kokemus menestyksekkäistä kumppanuuksista perheomisteisten yhtiöiden kanssa.

– Uskomme vahvasti alan pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin ja kuitupohjaisten materiaalien kykyyn vastata merkittäviin kestävyystrendeihin, Sessa sanoi tiedotteessa.

Pääomasijoittajilla on tapana irrottautua omistuksistaan muutaman vuoden kuluttua. Tämä on Ahlstöm Capitalin toimitusjohtajan Heinosen mukaan otettu huomioon ja irrottautumisen jälkeenkin heillä on tarkoitus jatkaa yhtiössä omistajana.

Pitkän linjan perheyhtiö

Ahlström Capitalin hallituksen puheenjohtaja Kari Kauniskangas sanoi uskovansa, että ostotarjous on houkutteleva mahdollisuus sekä Ahlstrom-Munksjölle että sen osakeomistajille.

– Näemme tämän ainutlaatuisena tilaisuutena luoda arvoa rakentamalla entistä vahvempaa ja kestävämpää liiketoimintaa, joka hyödyttää sekä yhtiötä että sen henkilöstöä, Kauniskangas sanoi tiedotteessa.

Ostohanke sai tukea myös Ahlströmin suvulta. Antti Ahlström Perilliset -yhtiön hallituksen puheenjohtajan Johannes Gullichsenin mukaan kaupan myötä Ahlströmin perhe pysyy syvästi sitoutuneena teollisiin juuriinsa.

– Uskomme, että ehdotettu järjestely on oikea askel yhtiön menestyksen mahdollistamiseksi seuraavallekin 170 vuodelle, Gullichsen sanoi tiedotteessa.

Ahlstrom-Munksjö juontaa juurensa Ahlströmin suvun perheyhtiöön, joka aloitti toimintansa 1800-luvun puolivälissä. Yhtiö listautui Helsingin pörssiin vuonna 2006. Vuonna 2016 yhtiö kertoi yhdistymisestä ruotsalaisen Munksjön kanssa, joka oli vuonna 2012 ostanut siltä erikoispaperiyksikön.

Korjattu klo 15.18 Ahlstrom-Munksjön nimi oikein eli ei Ahlström-Munksjö

Lisätty klo 13.17 Alström Capitalin toimitusjohtajan Heinosen kommentit

Lue lisää:

Yritykset koronakriisissä: Ahlström-Munksjö on valmiina kasvattamaan tuotantoa, jos maskipakko tulee

Lue seuraavaksi