Pohjois-Korea löysi eteläkorealaisen kalastusvirkailijan aluevesiltään – kuulusteli, ampui ja poltti ruumiin

Virkailijan epäillään yrittäneen loikata Pohjois-Koreaan.

Etelä-Korean mukaan ammuttua miestä kuulusteltiin ennen hänen kuolemaansa. Kuvassa Pohjois-Korean partiointivene kuvattuna Etelä-Koreasta kesäkuussa. Kuva: EPA

Pohjois-Korea on ampunut eteläkorealaisen kalastusvirkailijan aluevesillään, kertoo Etelä-Korean armeija uutistoimistojen mukaan.

Etelä-Korean mukaan miestä kuulusteltiin partiointialuksella. Sitten hänet ammuttiin, valeltiin öljyllä ja sytytettiin tuleen. Etelä-Korea pohjaa väitteensä useisiin tiedustelulähteisiin.

Etelä-Korea on tuominnut teon ja vaatinut pohjoisnaapuriaan panemaan syylliset vastuuseen. Pohjois-Korea ei ole kommentoinut tapausta.

Halusi loikata Pohjois-Koreaan

Etelä-Korean mukaan todistusaineisto osoittaa, että sittemmin kuollut mies yritti loikata Pohjois-Koreaan. Hänet ilmoitettiin kadonneeksi kalastusalukselta maanantaina noin 10 kilometrin päässä Pohjois-Korean raja-alueelta.

Pohjois-Koreaan loikkaaminen on harvinaista, ja tapaukset saavat Etelä-Koreassa paljon huomiota.

Tarkkaa syytä 47-vuotiaan viranomaisen ampumiselle ei ole tiedossa. Etelä-Koreassa on kuitenkin arvioitu, että taustalla voivat olla Pohjois-Korean koronasäännöt.

Pohjois-Korean armeijan on epäilty saaneen ampumismääräyksiä, jotta koronavirus ei leviäisi maassa maahantulijoiden mukana.

Viimeksi heinäkuussa aiemmin Etelä-Koreaan loikannut mies ylitti tarkasti vartioidun rajan takaisin pohjoiseen. Miehen paluu aiheutti paniikin Pohjois-Koreassa, jossa ei maan viranomaisten mukaan ole koronaepidemiaa.

Takaisin loikanneen miehen paluun jälkeen rajakaupunkiin tuli tiukat koronaeristykset.

Lue lisää: