1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenranta kokeilee puhdistaa hulevesiä ilman kemikaaleja – koekäytössä on kaksi öljyjä ja raskasmetalleja poistavaa suodatinta

Lappeenrannan kaupunki kokeilee hulevesien puhdistusta uudella kemikaalittomalla menetelmällä, jossa mukana on EM-teknologiaa ja shungiittisuodattimia.

hulevesi
vesi valuu altaaseen
Lappeenrannan kaupunki on mukana vedenpuhdistusta tutkivassa projektissa, jossa toimitaan ilman kemikaaleja. Kuvituskuva.Mikko Koski / Yle

Lappeenrannan kaupunki kokeilee hulevesien puhdistuksessa uutta menetelmää.

Mikrobipohjaisen EM-teknologian (Effective Micro-organisms) ja shungiittisuodattimen yhdistelmä toimii ilman kemikaaleja.

Suodatinkennojen raaka-aineena käytettävä shungiitti poistaa hulevedestä öljyjä, raskasmetalleja ja hajuhaittoja. EM-teknologian mikrobit puolestaan tehostavat ympäristön omaa kykyä käsitellä ja sitoa ravinteita ja haitallisia aineita.

Toistaiseksi Lappeenrannassa on koekäytössä kaksi suodatinta. Toinen on asennettu Sammonlahden kosteikolle ja toinen valtatie kuuden ramppialueelle Myllykeskuksen ja Vanhan Viipurintien väliin.

Kansainvälistä testausprojektia vetää Lappeenrannassa ympäristötoimi.

LUT-yliopiston lisäksi mukana on kaksi venäläistä yhteistyökumppania, joista toinen toimittaa hulevesien puhdistuksessa tarvittavan shungiitin.

Lue seuraavaksi