Hyppää sisältöön

Hiihtäjälegenda Juha Miedon patsas paljastettiin Kurikassa – nelimetrisen teoksen katseenvangitsija on Mietaa oikeassa koossa

Veistosta kuvailtiin kiitokseksi urheilijalle, jonka kanssa Suomi on saanut elää kisan toisensa jälkeen.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunittelema Legenda-patsas paljastetaan 26.9.20 Kurikassa
Legenda-patsaan paljastusjuhla oli Juha Miedon kotikaupungissa Kurikassa lauantaina 26.9.20. Toimittaja on Päivi Rautanen.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnitteleman Legenda-patsaan paljastustilaisuus oli lauantaina 26. syyskuuta Kurikassa. Veistos kuvaa Juha Mietoa, legendaarista kurikkalaista hiihtäjää ja arvokisamitalistia.

Patsaan alaosa on korkeudeltaan kaksi metriä. Se on metsänvihreäksi maalattua metallia.

Parimetrisen alaosan päällä on 197-senttinen eli oikean Juha "Mietaa" Miedon kokoinen hiihtäjä. Yläosa on valmistettu hiotusta pronssista.

"Vauhtia, nopeutta ja kestävyyttä"

Hiihtourheilu on vauhtia, nopeutta ja kestävyyttä Pekka Jylhä kuvailee.

Vauhdikkaan liikkeen pysäyttäminen ja Miedon kuvaaminen olivat haasteita taiteilijalle patsaan suunnittelussa.

Jylhä kertoo laittaneensa kaiken peliin patsasta tehdessään. Mietaa oli prosessissa mukana henkisenä tukena, Jylhä kiittelee.

– Minulla oli Juhalta mielettömän hyvä kuva-aineisto, jonka avulla työn tein.

Jylhä toivoo tavoittaneensa patsaassa oikean ja todellisen Mietaan.

– Olen ehkä vähän sokea teokselle. Varmaan ihmiset, jotka kohtaavat hänet täällä Kurikassa, kertovat, onko se oikea Juha, Jylhä sanoo.

Yle välitti tilaisuuden suorana lähetyksenä alkaen kello 13.55.

Tallenteen voi katsoa tästä artikkelista ja Yle Areenassa täällä.

Lue seuraavaksi: Mitä huppu kätkee alleen? Juha Miedon patsas paljastetaan lauantaina Kurikassa

Salpausselkä 1978

Kuvanveistäjä Jylhä kertoo patsaassa kuvatun Mietaan hahmon perustuvan Salpausselän maailmanmestaruuskisojen 50-kilometrin kilpailuun 1978.

Mieto muistaa kilpailun myös.

– Tulin siellä toiseksi viimeiseksi. Sen takia tuo meno on niin leppoonen tuolla, Mieto toteaa patsasta katsellessaan.

Mieto toteaa, että pari vuotta Salpausselän jälkeen hän hävisi Lake Placidin olympialaisissa saman matkan kultamitalin sadasosasekunnilla. Mietaa kertoo kisan opettaneen, että koskaan ei pidä keskeyttää.

– Koskaan ei kannata keskeyttää, vaan joskus ottaa ihmisiltä naljailut vastaan. Se on sitä niin sanotun kärmeskeiton syöntiä.

Patsasta Mieto pitää onnistuneena.

Legenda nousee vajaan 4 metrin korkeuteen. Pronssinen Juha Mieto sen päällä on 197-senttinen. Hahmoon on otettu mallia Salpausselän kisoista 1978. Kuva: Merja Siirilä / Yle

Kansalaisvaltuuskunnan voimin

Veistoshankkeen toteutti urheiluseura Kurikan Ryhti yhteistyössä Kurikan kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Rahat hankkeeseen kerättiin kansalaiskeräyksellä.

– Kyllä Jussissa on jotain sellaista merkillistä, joka kiehtoo suomalaisten sielunelämää. Hän heijastaa monia sellaisia asioita, joita suuret ikäluokat ovat läpikäyneet. Häneessä on positiivista tavallisuutta ja tämä minuakin kiehtoo ja mietityttää. Hän on ollut erityinen persoona suomalaisessa yhteiskunnassa, kuvailee kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja, kurikkalaissyntyinen elinkeinoelämän vaikuttaja Jorma Ollila.

Patsasta paljastamassa olivat myös olympiamitalistit 95-vuotias Siiri "Äitee" Rantanen ja Hilkka Riihivuori.

Legenda-patsaan paljastamista oli saapunut seuraamaan iso joukko kurikkalaisia. Mukana tilaisuudessa oli luonnollisesti myös Juha Mieto. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Patsasjuhlassa puheita ja musiikkia

Patsasjuhlassa käyttivät puheenvuoron patsastoimikunnan puheenjohtaja, Kurikan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Maija Koskela ja kuvanveistäjä Pekka Jylhä. Kurikan Soittokunnan fanfaariryhmä dir.mus. Aatos Ilomäen johdolla esiintyi.

– Tämän päivän myötä Kurikka siirtyy paikkakuntien joukkoon, joista löytyy olympiavoittajan patsas. Veistos on kiitos urheilijalle, jonka kanssa koko Suomi on saanut elää kisan toisensa jälkeen jopa sadasosasekunnin tarkkuudella, Koskela totesi patsasjuhlassa.

Juhlapuheen piti patsashankkeen toteuttaneen kansalaisvaltuuskunnan puheenjohtaja Jorma Ollila.

Tilaisuuden juonsi Kalle Lassila, Ylen toimittajana paikalla oli Päivi Rautanen.

Lue seuraavaksi:

Hiihtolegenda, yksinhuoltaja, kansanedustaja – Juha Mieto täyttää 70 vuotta ja julkisuus saa pikkuhiljaa jäädä

Juha Mieto -veistoskilpailu ratkesi: Nelimetrisessä voittajatyössä on metsää, latua ja Mietaan kokoinen hiihtäjä

Saako Juha Mieto kokoisensa patsaan? – Jorma Ollila: "Tuskin tässä taiteilijat millään pienellä näpertelyllä lähtevät liikkeelle"