1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronan leviäminen kiihtyy hiljalleen – "Maskin käyttöä kannattaa harkita, oli suosituksia tai ei", sanoo STM

STM ja THL ovat juuri julkistaneet alueelliset toimintavelvoitteet koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Jyväskylä on päättänyt suosittaa maskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronaviruksen tartuttavuusluku on Suomessa edelleen noin 1,2, eli virus leviää hiljalleen.

– Epidemia kiihtyy, mutta kiihtyminen on hitaampaa kuin mitä se oli keväällä, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Positiivisten koronanäytteiden osuus kaikista näytteistä on kasvanut, mikä on Puumalaisen mukaan myös leviämisen kiihtymisen merkki.

Keski-Suomessa viruksen niin sanottu ilmaantuvuusluku (siirryt toiseen palveluun) (THL) on niin korkea, että sen perusteella kyse olisi viruksen leviämisvaiheesta.

STM:n ja THL:n mukaan tilanne ei ole näin yksiviivainen.

– Alueellisia arvioita asiassa ryhdytään tekemään, mutta olisi hyvä toimia ennen kuin tilanne heikkenee, sanoo STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

– Totta kai alueet voivat otta suosituksia käyttöön koska tahansa. Kokonaisarvio on kuitenkin tärkeä – jos tartunnat ovat peräisin tunnetuista ketjuista ja esimerkiksi jo karanteenissa olevien parissa, tilanne ei ole aivan niin huolestuttava kuin numerot saattaisivat näyttää, sanoo Puumalainen.

STM on kehottanut alueellisia viranomaisia valmistautumaan epidemian kiihtymisvaiheeseen.

THL:n suosituksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Leviämisvaiheessa suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

Tarkemmat ohjeet tulevat alueellisilta viranomaisilta, eli sairaanhoitopiireiltä, aluehallintoviranomaiselta ja kunnilta.

– Haluamme tehdä selväksi, että jos ei vielä ole toimittu, nyt on viimeinen hetki, sanoo johtaja Jaska Siikavirta STM:stä

Jyväskylä on jo päättänyt antaa maskisuosituksen kaikkiin julkisiin tiloihin.

– Maskin käyttöä kannattaa harkita vakavasti, oli suosituksia tai ei. Virus käyttää jokaisen leviämismahdollisuuden hyväkseen, sanoo Voipio-Pulkki.

Lue myös:

Maskisuositus päivitetty: THL suosittaa maskin käyttöä epidemian kiihtymisvaiheessa myös yleisötilaisuuksissa, joissa turvaetäisyydet eivät toteudu